DOLAR 32,4251
EURO 34,8197
ALTIN 2.394,12
BIST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C

Avrupa’nın birincil Corona aşısında flaş gelişme!

29.04.2020
A+
A-

Sözcü Gazetesi’nden Ali Gülen’in haberine tarafından küresel ölçekte corona virüsünde olgu sayısı 3 milyonu geçerken dünyanın bambaşka noktalarında bilim insanları ve hap şirketleri corona virüsünü engelleme umuduyla geliştirdikleri corona virüsü aşı ve ilaçlarını tamamlamaya uğraşıyor.

ABD’de corona virüsü aşısı halk üzerinde denenmeye başlarken, Avrupa’da da ahali üzerinde corona aşısını ilk önce deneyen ülke Almanya oldu. Almanya merkezli olan ve Türk profesör Uğur Şahin’in CEO’su olduğu BioNtech isimli şirket ırk üzerindeki çalışmalara başladı.

PAUL EHRLICH ENSTİTÜSÜ TASDIK VERDİ

Eşi Istek Türeci ile birlikte aşı çalışmalarını yürüten Profesör Şahin, haziran ayında gelecek sonuçlara kadar tehlike grubundaki insanlara aşı yapacak. Şu anki plana kadar yaşları 18 ile 55 arasında değişen 200 kişiye aşı yapılması beklenirken, şirketin Amerika merkezli hap şirketi Pfizer ile birlikte çalıştığı belirtildi. 

Aşının millet üstünde denenmesi için Paul- Ehrlich Enstitüsü onay vermiş ve iki kademeli testin ilk fazında olumlu sonuç alınırsa risk grubundakilere de yapılacağı belirtildi.

Uğur Şahin’in başında bulunduğu ve onkolog hekim Türeci ile yönettiği BioNTech şirketinin geliştirdiği “BNT162” adlı aşı maddesi, genetik bazlı aşılar grubuna ait ve corona virüsünün kalıtımsal bilgilerini içeriyor. Aşı yoluyla vücuttaki hücreler proteinleri alıyor ve virüs proteini, yani antijen üretiyor. Gövde da bu antijenlere aleyhinde antikor üretiyor ve bağışıklık sistemini güçlendirerek virüsü yeniyor.

12 YIL ÖNCE BİONTECH’İ KURDU

İskenderun doğumlu Prof. Dr. Uğur Şahin, 4 yaşındayken ailesiyle Köln‘e gelen bir göçmen. Şahin, 19’uncu yüzyılda modern bağışıklık sistemini bulan ve kansere karşısında öncelikle kemoterapiyi geliştiren Paul Ehrlich’i örnek alarak tıp okudu. Eğitimi sonrası, Saarland Hamburg Üniversitesi’nde çalışmaya başlayan Prof. Şahin, İstanbul kökenli eşi Açlık Türeci’yle de Hamburg Ünivesitesi’nde tıp eğitimi aldığı dönemde tanıştı. Gerisinde öbür üniversitelerde kanser tedavisinde uzmanlaşan Şahin, 1996’da Nobel Tıp Ödülü alan İsviçreli bilim adamı Rolf Zinkernagel ile çalıştıktan sonradan, 2008’de biyoteknoloji şirketi BioNTech‘i kurdu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.