DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 17°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 18°C

Avrupalı ilaç şirketlerinden üretimde kesinti uyarısı

29.09.2022
A+
A-

Avrupa’daki jenerik ilaç üreticileri artan enerji maliyetleri nedeniyle üretimi kısabilir. Jenerik ilaçlar AB’de satılan tüm ilaçların yüzde 70’ini oluşturuyor.

Avrupalı ilaç şirketleri artan elektrik maliyetleri nedeniyle ucuz bazı jenerik ilaçları üretmeyi durdurabilecekleri uyarısında bulundu ve bu ilaçların fiyatlamalarının gözden geçirilmesini istedi.

Teva, Novartis’in Sandoz adlı birimi ve Fresenius’un Kabi adlı birimi gibi jenerik ilaç üreticilerini temsil eden Medicines for Europe adlı kuruluş dün Avrupa Birliği (AB) üye ülkelerinin enerji ve sağlık bakanlarına konuya ilişkin açık mektup gönderdi.

AB ülkelerinin enerji bakanları Cuma günü toplanarak Avrupa’daki enerji krizini çözmek adına atılacak önlemler üzerine anlaşmaya çalışacak. Ancak bu önlemler arasında henüz özellikle ilaç şirketlerini hedef alan çözümler yer almıyor.

HAMMADDE MALİYETLERİ YÜKSELDİ

Mektuba göre, Avrupa’da elektrik fiyatları bazı ilaç fabrikaları için 10 katına çıkarken, hammadde maliyetleri yüzde 50’yle yüzde 160 arasında yükseldi.

Medicines for Europe’un yöneticisi Adrian Van Den Hoven, “Artan enerji maliyetleri Avrupa’daki sabit fiyat sisteminde çoğu üreticinin kâr marjının tamamen erimesine neden oluyor” dedi.

Şirketlere ilaç üretimi ve satışında münhasırlık hakkı veren patentlerin süresinin dolmasının ardından piyasaya sürülen, orjinal ilaç ile aynı özelliklere sahip olan ilaçlar jenerik ilaç olarak adlandırılıyor. Bu ilaçların fiyatları ulusal sağlık kurumları ya da sigorta birlikleri tarafından belirleniyor.

Kuruluşun verilerine göre jenerik ilaçların AB’de satılan tüm ilaçların yüzde 70’ini oluşturuyor.

JENERİK İLAÇ NEDİR?

Jenerik ilaç, orijinal bir ilaca eşdeğer bir alternatif olan ilaçtır. Jenerik ilaçlar, orijinal marka ürünlerle aynı aktif bileşenleri içerir ve orijinalleriyle aynı kuvvetlerde ve dozaj formlarında bulunur.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.