DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Avrupa’da dizel araçlar artık alınmıyor!

06.05.2018
A+
A-

Otomobil dünyasında elektrikli otomobillerin yükselişi artık günümüzde herkes tarafından bilinen bir gerçek. Bu geçişi hızlandırmak içinse tüm dünyada elektrik ve benzinli motorlardan veya alternatif teknolojilerden oluşan hibrit motorın sayısı gittikçe artıyor.

Avrupa ülkelerine baktığımızda ise dizele olan ilgi gittikçe azalıyor. Yüksek emisyon değerine sahip dizel motorlar için birçok üretici 2020’li tarihlerden sonra artık dizel motorlu araç üretmeyeceğini açıkladı. Bunların başında ise Volkswagen geliyor.

Bunun yanı sıra bazı ülkelerde ise dizel otomobillerin sokağa çıkması yasaklandı. Tüm bunların bir araya gelmesiyle birlikteyse Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği tarafından yayınlanan rapora göre Avrupa’da dizel araçların satışında ciddi bir düşüş yaşandı.

Stuttgart dizel araçları yasakladı!
Stuttgart dizel araçları yasakladı!

Geçtiğimiz günlerde küresel ısınmaya karşı verilen savaşta İngiltere ve Fransa 2040 yılından itibaren fosil yakıtlı araçları yasaklayacağını duyurmuştu. Benzer bir hamle ise Almanya’dan geldi. Almanya 2018 Ocak ayı itibariyle Stuttgart şehrinde dizel yakıtlı araçların trafiğe çıkmasını yasakladı. Shell’in CEO’su elektrikli arabaya geçiyor! Ocak ayından itibaren Stuttgart’ta dizel yakı…

Raporda yer alan bilgilere göre 2017’nin ilk çeyreğine kıyasla 322.622 adet daha az dizel araç satıldı. Yüzde 17’ye varan bu düşüş elbette benzinli ve hibrit motorlara yaradı. Yaklaşık 300.000 adet daha fazla satış gerçekleştirilen benzinli modellerin artışı ise yüzde 14,6 olarak raporda yer aldı.

Diğer taraftan elektrikli araçların satışları yüzde 34,3 artarken şarj edilebilir hibrit modellerinin satışındaki artış ise yüzde 60,2’ye ulaştı. Bunları genellediğimiz de ise Avrupa’da toplamda yüzde 47 yani geçen yıla kıyasla 70.000’e varan farkla elektrikli araç satın aldı.

Peki Türkiye’de durum nasıl?

Ülkemizde diğer Avrupa ülkelerinin aksine dizel motorlu araçlar hala en çok tercih edilen seçeneklerden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Burada elbette artan yakıt fiyatlarının etki oldukça yüksek.

Hibrit modellere baktığımızda ise seçeneğin az olmasına karşın ciddi bir artış söz konusu. Aşağıdaki tablodan da detaylı olarak görebileceğiniz üzere geçtiğimiz yıla oranla ülkemizde de artık hibrit modellerin tercih edilme sayısı gittikçe artıyor.

Zira rakamlara baktığımızda 2017 bittiğinde ülkemizde 4528 adet elektrikli otomobil satıldı. Bu sayının 77 adeti tamamen elektrikli araçlar iken 4451 adeti hibrit modeller oldu. 2016’da ise bu rakam yaklaşık olarak 994 adet idi. Ülkemizde hibrit otomobillerin liderlik koltuğunda ise Toyota oturuyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.