DOLAR 32,3879
EURO 34,5666
ALTIN 2.382,00
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C

Avrupa Merkez Bankası’ndan tarihin en büyük faiz artışı

09.09.2022
A+
A-

Avrupa Merkez Bankası, politika faizini 24 yıllık tarihinde ilk kez 75 baz puan artışla yüzde 1,25’e yükseltti.

Piyasaların merakla beklediği faiz kararı açıklandı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), politika faizini 75 baz puan artırarak yüzde 1,25’e çıkardı. 

Banka böylece 24 yıllık tarihinde ilk kez bu oranda bir faiz artışı gerçekleştirdi. Banka art arda ikinci toplantısında da faiz artırmış oldu.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda bankanın faizi yüzde 69 ihtimalle 75 baz puan artıracağı tahmin ediliyordu.

ECB’den yapılan açıklamada, Yönetim Kurulu’nun önümüzdeki birkaç toplantısında da faiz artırımlarına devam etmeyi beklediği belirtildi.

ECB yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 6,8’den yüzde 8,1’e yükseltti. Yıl sonu büyüme tahmini de yüzde 2,8’den yüzde 3,1’e çıktı.

LAGARDE: VERİYE BAĞLI OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ

ECB Başkanı Christine Lagarde “Gelecek politika kararlarımız veriye bağlı olmaya devam edecek ve bu kararlar her toplantı için ayrı ayrı değerlendirilecektir” açıklaması yaptı.

Lagarde, faiz artışlarının sonlandırılmasının iki toplantıdan fazla ama beş toplantıdan az zaman alacağını belirterek, “Bir sonraki faiz artışının 75 baz puan olması gerekmiyor, bu kural değil” diye konuştu.

11 YIL SONRA FAİZ ARTIRMIŞTI

ECB en son temmuz ayı toplantısında 11 yılın ardından ilk kez faiz artırımına giderek, yüzde 0 düzeyinde bulunan refinansman faizini yüzde 0,50’ye, marjinal faiz oranını yüzde 0,25’ten yüzde 0,75’e ve mevduat için ödenen faiz oranını yüzde eksi 0,50’den yüzde 0’a yükseltmişti.

Euro Bölgesi’nde enflasyon ağustosta yıllık yüzde 9,1 ile tarihi zirvesini görmüştü.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.