DOLAR 32,3968
EURO 34,6186
ALTIN 2.392,64
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 18°C
Cts 19°C

“Avrupa Merkez Bankası faiz artırımına devam etmeli”

07.11.2022
A+
A-

Fransa Merkez Bankası Başkanı Villeroy de Galhau, Avrupa Merkez Bankası’nın çekirdek enflasyon zirveyi görene kadar faiz artışlarını durdurmaması gerektiğini söyledi. Galhau, faizler büyümeyi sınırlamaya başladığında artış hızının yavaşlayabileceğini belirtti.

Euro bölgesinde enflasyon yüksek enerji maliyetleri nedeniyle bu yıl yükseldi.

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faizleri son üç ayda 200 baz puan artırarak yüzde 1,5’e yükseltti.

Piyasalar, faizlerin gelecek yıl yüzde 3 civarında zirve yapmasını ve yüksek enflasyonu sınırlamak için birçok faiz artırımı yapılmasını öngörüyor.

Fransa Merkez Bankası Başkanı Francois Villeroy de Galhau, Irish Times ile yaptığı söyleşide “Çekirdek enflasyon zirveye ulaşmadığı sürece, faiz artışlarını durdurmamalıyız” dedi.

Değişken gıda ve yakıt fiyatlarının dahil edilmediği çekirdek enflasyon ekim ayında yüzde 5’e ulaştı.

Ekim ayında yüzde 10,7 ile zirve yapan manşet enflasyonun 2023’ün ‘ilk yarısında’ zirveyi görebileceğini ifade eden Villeroy, enflasyonu ECB’nin yüzde 2 hedefine düşürmenin iki ila üç yıl sürebileceği konusunda uyardı.

Villeroy, “Ancak nötr faiz seviyesinden çok da uzak değiliz. Yani bundan sonra faiz artırım hızımız daha esnek ve daha yavaş olabilir” dedi.

    Paylaş
Twitter Facebook Flipboard Linki Kopyala
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.