28 Şubat Gönüllüleri, Darbe Mağdurlarını Unutmadı
28 Şubat Gönüllüleri, darbe mağdurlarını unutmayarak onların hikayelerini yaşatıyor. Bu içerikte, geçmişin izlerini silmemek ve adalet arayışını sürdürmek için verilen mücadeleyi keşfedin.
Ankara Adliyesi önünde bir araya gelen 28 Şubat Gönüllüleri Platformu üyeleri, “Unutulan darbe tekrarlanır”, “28 Şubat’ı unutmayacağız” yazılı döviz ve pankartlarla dikkat çekti. Grup adına basın açıklaması yapan Tayyar Tercan, 28 Şubat darbesinin, diğer darbeler gibi uluslararası bir projenin Anadolu’daki yansıması olduğunu ifade etti.
Tercan, toplumun dinini öğrenme ve inandığı gibi yaşama hakkının engellendiğini dile getirerek, “O dönemde en temel insan haklarından olan eğitim hakkı da ihlal edildi. Bir yandan ‘Haydi Kızlar Okula’ kampanyası yürütülürken, diğer yandan başörtülü kızların imam hatip liseleri ve üniversitelerden dışlandığını, derslerden kovulduğunu gördük.” şeklinde konuştu.
“Türkiye’nin Eğitimli Beyin Takımı Heba Edildi”
28 Şubat döneminde, milleti korumak adına canlarını feda eden askerlerin, kısa bir süre sonra, eşlerinin başörtülü olması veya namaz kılmaları sebebiyle ordudan ihraç edildiğini belirten Tercan, üniversitelerde psikolojik harp tekniklerinin uygulandığını, ikna odalarında genç kızlara psikolojik işkenceler yapıldığını vurguladı. Tercan konuşmasına şöyle devam etti:
- “O dönem, uydurma sebeplerle tutuklanan dindar gençlerin hapislerde ömürlerini harcadıkları bir süreçti. 16 yaşında hapse atılan ve idamla yargılanan Halil Kantarcı, 25 yaşında suçsuz olduğu anlaşılınca hapisten çıkan ve 36 yaşında FETÖ’cü hainler tarafından 15 Temmuz’da şehit edilen bir isimdir. Ruhu şad olsun.”
- “28 Şubat darbesinde yalnızca mütedeyyin insanlarımız ve başörtülü kadınlarımız değil, tüm Türkiye büyük zarar gördü. Bir ülkenin en büyük hazinesi yetişmiş insan kaynağıdır. 28 Şubat ile beraber Türkiye’nin eğitimli beyin takımı heba edilmiştir. Katsayı zulmü nedeniyle meslek liselerinin önü kapatılmıştır; bu durum bugün bile sanayide nitelikli iş gücü sıkıntısı yaşanmasına sebep olmaktadır.”
Tercan, 28 Şubat mağdurları için bir komisyon kurulmasını ve mağduriyetlerin tespit edilerek hak sahiplerine iade edilmesini talep etti.
“Mağduriyetleri Giderecek Adımlar Atıldı”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi hayatı boyunca mazlum ve mağdurların yanında durduğunu, halkın dertleriyle dertlendiğini aktaran Tercan, “Darbe ve vesayet karşısındaki kararlı duruşuna siyasi hayatının her aşamasında şahit olduk. Bu kararlı duruş, vesayet odaklarının baskı ve yıldırma politikalarına karşı milletin özgüven kazanmasına vesile oldu.” dedi.
28 Şubat darbecilerinin uygulamalarının büyük ölçüde kaldırıldığını belirten Tercan, “Mağdur edilen, eğitimi engellenen, işten atılan, cezaevlerine atılan birçok kişinin mağduriyetini giderecek adımlar atıldı. Bu noktada Cumhurbaşkanımıza minnettarız, dua ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Tercan, Türkiye’de darbe tehlikesinin tamamen geçmediğini savunarak, “Devlete kılıç çeken teğmenler hadisesi henüz soğumadan TÜSİAD’ın hükümeti ve dolayısıyla milletin iradesini hedef alan açıklamaları, bize 28 Şubat’ın soğuk günlerini yeniden hatırlattı.” şeklinde konuştu.
İlke Kadın İlim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Özden Sönmez, Ankara Filistin Dayanışma Platformu Sözcüsü Mustafa Eminoğlu, İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği Ankara Şube Başkanı Osman Yurt ve Memur-Sen ile Eğitim-Bir-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanı Sıdıka Aydın’ın konuşmalarının ardından grup üyeleri, yanlarında getirdikleri siyah balonları gökyüzüne bıraktı.