DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Yağmurlu
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

Avrupa, 5G Altyapısı Oluşturmak İçin Netflix ve Google Gibi Teknoloji Devlerinden Destek İsteyebilir

01.02.2023
A+
A-

Tüm dünyada 5G’ye geçiş hızla devam ediyor ve altyapı çalışmaları sürdürülüyor. Geçtiğimiz gün Bloomberg tarafından fark edilen bir taslak ise, Avrupa Birliği’nin bu konuda önemli bir adım atmaya hazırlandığını ortaya koyuyor.

Belgeye göre yetkililer, Netflix ve Google’ın çatı şirketi Alphabet gibi çok fazla bant genişliğine sahip şirketlerin yeni nesil internet altyapısına finansal destek sağlamak için teklif sunma konusunu değerlendiriyor.

Teknoloji devleri, Avrupa’nın 5G altyapısı için ödeme yapmak zorunda kalabilir

Şirketlerden gerekli altyapıları oluşturmaya katkı sağlamasını isteyen bu fikrin yeni olmadığını belirtmek gerek. 2012 yılında da Avrupa’dan benzer bir öneri gelmişti. Geçtiğimiz yıl ise Avrupa Komisyonu üyesi Thierry Barton, kimin ne ödemesi gerektiğine bakılmadığı takdirde Avrupa’nın 5G altyapısı konusunda ABD ve Asya’nın gerisinde kalabileceğini ifade etmişti.

Tüm bunların ardından yeni çıkan belge ise altyapı için şirketlerin desteğinin istenebileceğini ortaya koydu. Habere göre öneriler, AB’nin, video akışı ve diğer veri ağırlıklı hizmetleri sağlayan büyük teknoloji devlerinin ürettikleri trafik için ödemeye katkı sağlamasını gerektiren ‘adil paylaşım’ vizyonunun bir parçası.

Belge, firmaların 5G mobil ağlar ve fiber altyapı inşa etme maliyetini dengelemek için oluşturulan bir fona katkıda bulunabileceklerini ve ayrıca teknoloji devleri için zorunlu bir doğrudan ödeme sisteminin oluşturulmasını da öneriyor.

Tabii ki somut bir sonucun henüz olmadığını belirtmekte fayda var. AB’nin eletkronik iletişim düzenleyicisi, ekim ayında Netflix ve YouTube gibi şirketlerin altyapılar için ödeme yapması gerektiğini gösteren bir kanıtın olmadığını belirtirken böyle bir hamlenin internet ekosistemine zarar verebileceğini söylemişti. Şimdiki belge ise bu konudaki görüşmelerin sürdüğünü ve nihai bir karar verilmeye çalışacağını ortaya koydu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.