DOLAR 32,4398
EURO 34,7333
ALTIN 2.440,94
BIST 9.926,44
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

AVM’ler için iki kritik tarih!..

28.04.2020
A+
A-

Sözcü Gazetesi’nden Uğur Enç’in haberine tarafından Türkiye genelinde alışveriş merkezleri corona virüsünün birincil günlerinde kapılarını kapattı. Bugüne dek kapalı kalan AVM’ler Ramazan Bayramı’na içten kapılarını açmaya hazırlanıyor. Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Hüseyin Altaş AVM’lerdeki son durumu değerlendirdi. AVM’leri herhangi bir yasaklanmış olmaksızın kapattıklarını açıklayan Altaş, “Biz pandemi başladığı anda AVM’lerin kapatılmasıyla ilgili bir nasihat kararı aldık ve bunu uyguladık. Bizim için manâlı olan halkın sağlığıdır” dedi.

BİLİM KURULU MAHSUR GÖRMEZSE…

Firmalar kapattıktan daha sonra AVM’lerin de kapattığını ve geniş bir kesimin meslek yapamadığını açıklayan Altaş, “Perakendeciler kapatma kararı aldığı için kapatmak zorunda kaldık. Biz ilk etapta kontrollü olarak devam etmeyi düşünüyorduk. Ama olmadı. Bu aşamada ad AVM’lerin açılması için perakendecilerin talebinin oluşması lüzumlu. Ben AVM’leri açacağım fakat büyük firmalar kepenklerini kaldırmayacak. Böyle olmamalı. Perakendeciler zorunlu talebi bize iletirse ve Bilim Kurulu da bir mahsur görmezse biz 11 Mayıs’tan itibaren kademeli olarak açılışa hazırız” biçiminde konuştu.

KADEMELİ OLARAK AÇILIŞ

Derece Derece başlangıç hakkında bilgi veren Altaş, “Büyük Kasaba olarak bir ayrım yapmamız ne değin muhtemel bilmiyorum. Tüm kentlerde aynı anda açılış olabilir. Talebin yoğun olduğu kentlere öncelik tanınabilir. Açılacak olan AVM’ler için tek tek tahlil yapılmalı. Kapalı ve açık mimarideki AVM’ler incelenmeli. İlk etapta açık mimarideki AVM’ler açılabilir. Caddeye olan cephesi geniş olan AVM’ler daha basit açılabilir. Kapalı mimarideki AVM’lere ise en son sıra gelecektir” ifadelerini kullandı.

TEDBİRLER ALINACAK

Marketlerde olduğu gibi önleyici tedbirler alınacağını ifade eden Altaş, “AVM’ler açıldıktan daha sonra her şey geçen günkü gibi olmayacak. Belirlenmiş sayıda vatandaşın girişi sağlanabilir. İçeri girişlerde maske ve eldiven şartı getirilebilir. AVM girişlerinde ateş ölçümü yapılabilir. AVM’ler içerisinde her noktada önlemlerimizi alıyoruz. Dezenfektanlar yerleştirilecek değişik noktalara ve AVM’lerin uyumlu olarak dezenfekte çalışmaları yapılacak. Biz kademeli olarak 11 Mayıs’ta açışa hazırız” dedi.

O MAĞAZALAR AÇILMAYACAK

Yasak kapsamında olan mağazaların açılamayacağını da bildiren Altaş, “Sinema, çocuk oyun parkları, lokanta gibi alanların her tarafta açılması muhtemel değil. kademeli olarak mağazalar açılacak. Ancak bu saydığım mağazaların açılması için bu mağazalarla ilgili yasakların kalkması gerekiyor. Bilim Kurulu ne öneride bulunursa biz o adımlara atacağız. sürekli olarak Bilim Kurulu ve bakanlık ile istişarelerimiz sürüyoruz” şeklinde konuştu.

HAZİRAN AYI BAŞINDA BÜTÜN KAPASİTE

AVM’lerin dükkanını başlatmak istemeyen perakendecilere yaptırım uygulayabileceğini anlatan Altaş şu ifadeleri kullandı: “Biz 11 Mayıs’ta kademeli olarak, haziran ayı başından itibaren ise en ince ayrıntısına kadar tam kapasite ile açılmayı planlıyoruz. Perakendeci ‘Hayır ben açmıyorum’ dediğinde bunun hukuki sonuçlarına katlanır. Biz bugüne dek elimizi taşın altına koyduk, kira almadık. Perakendecinin de artık keza AVM’ler hem de vatandaş için adım atması lüzumlu.”

KAVGA ETMEYE GEREK YOK

Perakende firmalarının yüksek ciro yapan AVM’lerde işyeri başlatmak istediğini belirten Altaş, “Bir Takım büyük firmalar kendileri bize talepte bulunuyor. Çalışanların sıkıntılarından bahsediyorlar ve her tarafta faaliyete geçirmek istediklerini söylüyorlar. Fakat talepleri bütün AVM’lerde başlamak değil, yalnızca büyük ve yüksek ciro yapan AVM’lerde açılmak istiyorlar. Bunu dürüst bulmuyoruz. Kendileri açılmayı istek edip diğer taraftan basın açıklamaları ile AVM’lerin zorladığını açıklama edenler var. Insanlar nezdinde ağiz dalaşi etmeye lüzum değil. 100 yılda bir gelen pandemi laf konusu. Kiracılarımıza natürel fakat sahip çıkacağız. Oysa burada vatandaşımızı ve AVM işletmecilerini de göz önünde bulundurmak lüzumlu” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.