Astronotlar Uzayda Ameliyat Olabilecek! İşte “Nasıl?” Sorusunun Devrimsel Yanıtı…
Uzay ortamında insan yaşamının nasıl sürdürülebileceği konusunda ufuk açıcı pek çok araştırmanın gerçekleştiği Uluslararası Uzay İstasyonu, yakında devrim niteliğinde operasyonlara da yer verecek. Nebraska Üniversitesi mühendisleri tarafından geliştirilen ‘MIRA’ isimli otonom robot, astronotların uzayda cerrahi operasyonlara girebilmesini sağlayacak.
Şu anda geliştirilme süreci devam eden MIRA, uzay istasyonundaki ilk test görevini 2024 yılında gerçekleştirecek. Robotun testi ve geliştirilmesi, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) üniversiteye sunduğu 100 bin dolarlık ödül ile gerçekleştirilecek. Peki robot, bugüne kadar neler başardı ve neleri mümkün kılacak?
Hiçbir cerrahi uzmana ihtiyaç olmadan, tamamen kendi başına operasyon yapabilecek:
MIRA
MIRA, uzayda cerrahi operasyonları mümkün kılacak iki temel avantaja sahip. Bunlardan ilki, vücutta açılacak sadece küçük bir kesikden operasyonları mümkün kılacak olması. Böylece cerrahlar, karın ameliyatı gibi operasyonları en minimal düzeyde hasar oluşturarak gerçekleştirecek. İkinci avantaj ise elbette robotun ihtiyaç halinde cerrahlar tarafından uzaktan kontrol edilebiliyor olması. Bu sayede cerrahlar, binlerce kilometre uzaklarındaki astronotlara cerrahi müdahale gerçekleştirebilecek. Bu kapsamda yaralı astronotlar tedavi edilebilecek, vücuda saplanan şarapnelin çıkarılması gibi operasyonlar mümkün olabilecek.
Robot, bugüne kadar yapılan testlerde de oldukça başarılı sonuçlar verdi. Öyle ki emekli NASA astronotu Clayton Anderson, daha önce robotu üniversiteden 1.448 kilometre uzaklıktayken kontrol etmeyi başardı.
Mühendislerin bundan sonraki en temel hedefiyse robotu tam otonom hale getirmek olacak. Şu anda otonom olmayan robot, geliştirilmekte olan yapay zekâ ile bu özelliğe kavuşacak. Öyle ki astoronotlar, gelecekte sadece tek bir tuşa basarak operasyonu başlatacak ve robot kendi kendine operasyon gerçekleştirecek.