DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 20°C

Astım hastalarına pandemi uyarıları

20.03.2021
A+
A-

Sözcü Gazetesi’nden Nazan Doğaner Halıcı’nın haberine göre çağın hastalıklarından biri olarak kabul edilen astım, ülkemizde her 7-8 çocuktan ve her 12-13 yetişkinden birinde görülüyor. Nefes darlığıyla kendini gösteren hastalık, kontrol altına alınmadığı takdirde sık ve ağır ataklarla hayati tehlike yaratabiliyor.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Tülin Sevim, astım hastalarının pandemi döneminde kendilerini riske etmemek için uymaları gereken kuralları şöyle anlattı:

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Astım kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Böylelikle kişi, normal aktif hayatına devam edebilir; spor yapabilir, oyun oynayabilir, okuluna işine gidebilir, çalışabilir, sağlıklı uyur. Astım tedavisinin amacı, hastayı rahatlatmak, günlük aktivitelerine devam etmesini sağlamak ve atakları önlemektir. Bu amaçla öncelikle bilinen bir tetikleyici faktör varsa ortadan kaldırılmalıdır. Tedavide önleyici (kontrol edici) ve nefes açıcı (rahatlatıcı, kurtarıcı) ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar hızla etki ederek hastayı rahatlatır.

SPREYLER ALIŞKANLIK YAPAR MI?

Astım ilaçları inhaler (sprey) formundadır, doğrudan hava yollarını etkiler, yan etkileri çok azdır ve güvenilir ilaçlardır. Yıllarca her gün kullanılsalar bile bağımlılık yapmaz ve akciğerlere zarar vermezler.

BU SÜREÇTE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Pandemi döneminde birçok hasta gibi astım hastaları da ‘virüs kaparım’ endişesiyle hastanelere gitmeye çekinmektedir. Bu durum hastaların kontrol ve tedavilerinde aksamalara neden olabilmekte, atak riskini artırmaktadır. Astım Covid-19 için risk faktörü değildir. Yapılan çalışmalarda astım hastalarında Covid-19 görülme sıklığının ve Covid-19’a bağlı ölüm riskinin artmadığı gösterilmiştir. Ancak astımı kontrol altında olmayan hastalarda Covid-19 daha ağır seyretmektedir. Bu nedenle pandemi döneminde astım hastalarının ilaçlarını düzenli ve dozlarını azaltmadan kullanıp hastalıklarını kontrol altında tutmaları çok önemlidir. Pandemi döneminde astım hastaları ayrıca maske, fiziksel mesafe ve hijyen kurallarına uymalı, atağa neden olabilecek risk faktörlerinden uzak durmalı, aşılarını yaptırmalı ve yakınmaları olduğunda mutlaka hekimleri ile iletişime geçmelidir.

İLAÇLARI BIRAKMAK HANGİ SORUNLARA YOL AÇABİLİR?

İlaçlar bırakılırsa hastalık ilerler ve kontrol altına alınması güçleşir. Atak sıklığı ve atakların ağırlığı daha da artar. Bu durumda, ilaç dozlarını arttırmak ve yan etkisi daha fazla olan ilaçlar kullanmak gerekebilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.