DOLAR 35,3232
EURO 36,4882
ALTIN 3.033,10
BIST 10.000,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
15°C
Parçalı Bulutlu
Cum 11°C
Cts 9°C
Paz 6°C
Pts 6°C

ASO Başkanı Özdebir: Enflasyon belirsizliği yatırım çekingenliği yaratıyor

25.05.2022
A+
A-

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, enflasyonun yarattığı belirsizliğe dikkat çekerek, yüksek enflasyonun, yatırım konusunda çekingenliğe yol açtığını ifade etti.

İş dünyası, ekonomide kalıcı dengelenme için enflasyona öncelik verilmesi çağrısı yaptı.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, ASO’nun mayıs ayı meclis toplantısında yaptığı değerlendirmede, ithal ikamesi üretimi yani Türkiye’nin ithal ettiği önemli girdileri yerli olarak üretmek için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin de tüm dünyada olduğu gibi korumacı tedbirleri artırıp yerli sanayiyi güçlendirecek, güç toplamasına destek olabilecek ve ithalatı sınırlayabilecek tedbirleri almasının önemine dikkati çeken Özdebir, “Yapısal dönüşüme ve üretime odaklanılması zaruri hale gelmiştir. Türkiye ekonomisinin üretim odaklı bir yaklaşımla, yüksek katma değer yaratması ve ithalata bağımlı olmayan bir üretim modeli ortaya koyması gerekir” diye konuştu.

“SEFERBERLİKLE BAŞARABİLİRİZ”

Özdebir, en büyük bileşeni dış ticaret açığı olan cari işlemler açığının, Türkiye’nin kronik bir problemi olduğuna işaret ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ocak-Nisan 2022 döneminde ihracat yüzde 22 artarken, ithalat yüzde 40 artış göstermiştir. Türkiye’nin enerji ithalatı, küresel enerji fiyatlarındaki keskin artışla ilk 4 ayda yüzde 173 artışla 32,7 milyar dolara yükseldi. 2009-2021 ilk dört aylık enerji ithalatı ortalaması 13,9 milyar dolar iken bu yılın aynı döneminde 32,7 milyar dolara ulaşması cari açığın sürdürülebilirliğini zorlaştırmaktadır. Ülke olarak artık altyapı yatırımlarının birçoğunu tamamladık, şimdi sıra geldi cari açık için seferberliğe. İthal ettiğimiz ürünlerin yatırımı için acil bir şekil de hamle yapmamız gerekiyor.

Bu minvalde bütün yatırımları bir kenara bırakıp, gerekirse seferberlik ilan edip ithal edilen malların yerli üretimi için yatırım ve dönüşümü gerçekleştirmeliyiz. Gerekirse bu yatırımlara varlık fonu aracılığı ile devlet öncülük yapabilir. Hedef olarak seçilen, cari açık vermeden ihracata dayalı bir büyüme stratejisi, içinde bulunduğumuz konjonktürde zor gözükmektedir. Ancak belirttiğimiz seferberlikle bu işi başarabiliriz.”

Nisan ayında, Rusya-Ukrayna Savaşı’yla artan enerji maliyetlerinin üretim ve ihracat üzerindeki olumsuz etkileriyle sanayi üretiminde bir ivme kaybı yaşanabileceğini belirten Özdebir, “Yılın ilk çeyreğinde, özellikle sanayinin desteği ile beklentilerin üzerinde gerçekleşen ihracat artışıyla önemli bir büyüme rakamı görebiliriz.” ifadesini kullandı.

İkinci çeyrekte ise savaşın da etkisiyle artan maliyetlerin, enflasyondaki belirsizlikle hem tüketim hem de yatırımları olumsuz etkileyerek, büyümeyi aşağıya çekebileceğini anlatan Özdebir, ilk çeyrekte büyümenin yüzde 5,5-6 seviyesinde gerçekleşme ihtimalinin güçlendiğini söyledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.