DOLAR 32,2020
EURO 35,0069
ALTIN 2.504,53
BIST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Cts 23°C
Paz 24°C
Pts 23°C
Sal 24°C

Aşk Hormonu, Koronavirüs Tedavisinde ‘Anahtar’ Olabilir

11.10.2020
A+
A-

Bilim insanları, aşk hormonu olarak da bilinen oksitosinin, yeni tip koronavirüs (COVID-19) tedavisinde araştırılmaya değer olduğunu düşünüyor. ABD’deki Ohio Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olan Ali İmami ve arkadaşları, oksitosinle yakından bağlantılı ilaçlarla tedavi edilen genlerin özelliklerini analiz etmek için ABD Ulusal Sağlık Enstitülerinin verisini kullandı.

Yapılan incelemeler sonucunda özellikle karbetosin isimli bir ilacın, yeni tip koronavirüs hastalarında vücudun kendi dokularına saldırdığı “sitokin fırtınasını” tetikleyen iltihaplı belirteçlerin azalan dışavurumuna sahip genlerle benzer nitelikler taşıdığı gözlemlendi.

Oksitosin, COVID-19 hastalarında sitokin fırtınasının tedavisinde potansiyele sahip:

koronavirüs

Karbetosinin imzası olarak da bilinen bu özelliklerin, koronavirüse bağışıklıkta önemli bir rol oynayan T-hücreleri adı verilen bağışıklık hücrelerinin faaliyetini harekete geçirebileceğine işaret ettiği belirtildi. Bununla birlikte karbetosinin imzasının, COVID-19 için bir tedavi olarak incelenen ve antiretroviral tedavi olan lopinavirikine de benzediği biliniyor.

American Fizyoloji Derneği’nden yapılan bir basın açıklamasında araştırmacılar, oksitosinin, COVID-19 hastalarında sitokin fırtınasının tedavisinde potansiyele sahip olabileceğini gösterdiğini belirtti.

Daha önce yapılan araştırmalar, oksitosinin iltihaplanmayı azaltmada rolü olduğunu, beyinde üretildiğini ve üreme ve doğum süreciyle bağlantısı olduğunu ortaya koymuştu.

Kısa süre önce Physiological Genomics dergisinde yayınlanan raporda yazarlar, “oksitosin veya oksitosin sisteminin yeni bir bağışıklık hedefi olabileceği mekanizmaları anlamanın” kritik olduğunu bildirdi.

Yapılan çalışmanın detayları “Physiological Genomics” dergisinde yayımlandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.