DOLAR 32,2549
EURO 34,7126
ALTIN 2.386,66
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C
Per 17°C

#AşıOlmayacağım Etiketi Twitter’da Gündeme Oturdu: İşte Aşı Karşıtı Paylaşımlar

04.12.2020
A+
A-

İnsanlık tarihindeki her salgın hastalık döneminde bilimsel yöntemlerin karşısında duranlar olmuştu. Ancak İspanyol Gribi gibi binlerce insanı feci şekilde öldüren salgınların sonunu da modern bilim sayesinde geliştirilen yöntemler getirmişti. Yine de her yeni salgında olduğu gibi bu yöntemlerin karşısında duran, sırtını komplo teorilerine yaslayan aşı ve ilaç karşıtları türemişti. 

BionTech ve Pfizer, Moderna, Sinovac gibi önemli ilaç devleri tarafından geliştirilen koronavirüs aşıları, aslında yıllardır devam eden kanser ve benzeri hastalıklara karşı yapılan çalışmalar sayesinde bu kadar kısa sürede tamamlanabildi. mRNA tabanlı bu aşılar, modern bilimin insan genetiğini anlama konusundaki yoğun ısrarının pozitif bir sonucu olarak karşımıza çıktılar. Bilimin birikimli şekilde ilerlemesiyle; belki de tarihte ilk kez şirketlerin, ülkelerin ve uluslarüstü kurumların böylesine yoğun birlikteliğine şahit oluyoruz.

 

George Orwell’e atıfta bulunarak, aşı olmanın özgürlükle çeliştiğini söyleyenler oldu:

oxygen for everyone

Uzmanlara göre toplumun en az %60’nın aşı olması salgını büyük ölçüde engelleyecek. Bu nedenle aşı olmak, bireysel olduğu kadar toplumsal bir tercih, ancak öyle düşünmeyenler de vardı:

nurlusena

Türkiye’ye 50 milyon doz gelecek Coronavac aşısının üreticisi Çinli Sinovac ekibinin Bill Gates ile çekildiği iddia edilen bu fotoğraf, komplocular tarafından sıklıkla kullanılıyor. Ancak görselin resmiyeti üzerine geçerli bir kaynak bulunmuyor:

bill gates

İnsanları salgın hastalıklara karşı sürekli uyaran ve vakıfları yoluyla tıbbi araştırmalara yatırım yapan Bill Gates, aslında salgının en başından bu yana benzer şekilde saldırı altında:

bill gates

Aşı ile birlikte, salgında takibi kolaylaştıran HES kodu üzerinden negatif algı yaratmak isteyenler de vardı:

zümrüd-ü anka

HES kodu vey dünyadaki diğer benzeri uygulamalar ile devletlerin ya da şirketlerin, toplumu meşru şekilde takibe almaları konusu tartışılıyor. Spiens’in yazarı Yuval Noah Harari, salgının ilk günlerinde bu sorunun aşı ya da bilim karşılığı ile çözülemeyeceğini belirtmişti. Kendisinin açıklamalarına aşağıdan ulaşabilirsiniz:

Ayrıca yukarıdaki görselde yer verilen Talidomit Faciası, modern tıbbın günümüzdeki gibi geniş imkanlara sahip olmadığı bir dönemde, 63 yıl önce yaşandı. Aşağıdaki içeriğimizden detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz:

Sağlık Bakanı’nın tüm bireylerin aşılanacağına yönelik açıklamasına itiraz edenler de vardı:

mühendisyen

Hatta salgın dönemlerindeki aşı zorunluluğun, anayasadaki 17. maddeye ters düştüğünü gerekçe gösterenler de oldu:

mbarann

ercehan çandır

çağrı

Ancak böyle bir durum söz konusu değil. T.C. Anayasası 17. Madde’de yer alan ilgili metin “Tıbbı zorunluluklar ve kanunda yazılı haller dışında…” ibaresi ile başlıyor ve salgına karşı aşı olmak, tıbbi zorunluluklar arasında giriyor. Aynı maddenin devamında dile getirilen “…kişinin vücut bütünlüğüne dokunulamaz; rızası olmadan bilimsel ve tıbbi deneylere tabi tutulamaz” açıklaması mevcut ve resmi kurumlardan onay alan koronavirüs aşıları için geçerli değil, çoğuluğu Faz-3 aşamasında olan, henüz test edilen aşılar için geçerli. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.