DOLAR 32,2020
EURO 35,0069
ALTIN 2.504,53
BIST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Paz 22°C
Pts 22°C
Sal 25°C
Çar 22°C

Arka Arkaya Gelen Depremler Sonrası ‘Deprem Fırtınası’ Gündemde: Deprem Fırtınası Nedir, Ne Kadar Sürer?

10.02.2023
A+
A-

Sabaha karşı 04.17’de Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7’lik deprem, artçılar ve ardından saat 13.24’te meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki deprem sonrası tarihimizin en büyük acılarından birini yaşıyoruz. ‘Deprem fırtınası’ ifadesi ise arka arkaya gelen depremler sonrası sosyal medyada ve pek çok haber kaynağında karşımıza çıkmaya başladı.

Yaşanan bu durumun bir ‘deprem fırtınası’ olup olmadığına yönelik bilgilere geçmeden önce bu ifadenin ne anlama geldiğini ve ülkemizdeki etkilerini bilmemiz gerekiyor.

Deprem fırtınası tam olarak nedir?

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından, deprem fırtınasını şöyle tanımlanıyor;

”Deprem fırtınaları ufak bir bölgede, genellikle birkaç gün ile birkaç hafta arasındaki bir süre içinde meydana gelen çok sayıdaki depremden oluşur. Bir fırtına oluşturan deprem grubunda hiçbir deprem, büyüklük bakımından diğerlerine göre belirgin olarak ön plana çıkmaz. Deprem fırtınalarının bir ana deprem ile bir ilişkisi de yoktur. Deprem fırtınalarının çoğunlukla küçük ve orta büyüklüklerdeki depremlerin meydana geldiği derinliklerde, kayaların içindeki kırık, çatlak gibi gözeneklerde yer alan akışkanların çevrelerine uyguladıkları basıncın artması sonucu meydana geldikleri gözlenmektedir.”

Açıklamadan da anlaılşacağı üzere deprem fırtınası yapısı itibarıyla artçı ve öncü depremlerden farklı. Aynı kaynakta deprem fırtınalarının herhangi büyük bir depremin öncüsü olarak kabul edilmemesi gerektiği de vurgulanıyor. 

Bugün itibarıyla yaşanan depremler bir ‘deprem fırtınası’ mı?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.