DOLAR 32,1865
EURO 35,0205
ALTIN 2.503,33
BIST 11.043,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Açık
İstanbul
25°C
Açık
Çar 22°C
Per 22°C
Cum 23°C
Cts 22°C

Arı Sokması Nedir, Tedavisi Nasıldır?

22.06.2020
A+
A-

Arı sokması günlük yaşamın içerisinde insanların başına gelebilecek bir durum olarak karşımıza çıkarken, özellikle senet bahçe işleriyle uğraşan vatandaşlar sıkça bu durumla aleyhinde karşıya kalabiliyor. Arı sokmasını, arı zehrinin insan vücudunda bıraktığı tesir olarak değerlendirebiliriz. 

ARI SOKMASI TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Bu şart arının türüyle de doğru orantılı olarak değişkenlik gösterir. Alerjisi olanlar veya hemen olan durumunda değişimler sezen vatandaşlar doktora gitmeli. Fakat hafif etkideki ara sokmaları için uygulanabilecek pratik yöntemler vardır. 

Evde pratik olarak uygulayabileceğiniz yöntemler şu şekilde:

Arı sokmasından daha sonra, arının soktuğu bölgeye buz veya soğuk su ile müdahale edebilirsiniz.

Arı sokmasında etkili olan ve kolay ulaşılabilen maddelerden biri de yoğurt. Arının soktuğu yere yoğurt sürülerek acıyı hafifletebilirsiniz.

Soğan da arı sokmasında etkin bir madde. Soğanı ikiye bölerek arının soktuğu yere koyarak şişlik ve kaşıntıyı önleyebilirsiniz.

Sarımsak da acıyı alır ve şişliğe iyi gelir.

Arı sokması nedir, tedavisi nasıldır?

Maydanozu döverek şişliğin üzerine koyabilirsiniz.

Lavanta yağı zehrin etkisini azaltmak için kullanılabilir. Bu konuda etkili bir maddedir.

Karbonatlı su ile arı sokmasına müdahale edebilirsiniz.

Elma sirkesi de acıyı eksilmek için kullanılabilir.

Tekrar bal da zehrin etkisini azaltarak enfeksiyon riskini minimalize eder.

Arının soktuğu yere çamur sürerek de çare uygulayabilirsiniz.

ARI SOKMASINDAN DAHA SONRA NE YAPMALIYIZ?

Arı sokmasının ardındaki yapılacak ilk operasyon tedbirli bir şekilde iğneyi çıkartmak olmalı. İğneyi çıkarttıktan sonra yukarıdaki yöntemlerden biri uygulayarak çare uygulanabilir. Amonyak içerikli maddeler de arının soktuğu bölgeye damlatılabilir. Arının sokmasından daha sonra geçmeyen şikayetler mevcutsa kesinlikle doktora başvurulmalı.

ARI SOKMASI ALERJİSİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Arı sokması alerjisi olan ahali için tehlikeli boyutlara ulaşabilir. Şişlik ve kaşıntı alerjinin en büyük belirtileri olurken, bunlardan ayrı olarak bir takım alerji belirtileri vardı. 

Belirtiler şu şekilde:

nefes darlığı

Mide bulantısı ve kusma

Şiddetli sancı

Sızlama

Yanma

Çarpıntı

Artı şişkinliktir

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.