DOLAR 32,5872
EURO 34,7956
ALTIN 2.497,71
BIST 9.453,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 22°C

Araştırmacılar, Parkinson’u üç dakikada tespit etmeye çalışıyor

07.09.2022
A+
A-

Sözcü Gazetesi’nin haberine göre Manchester Üniversitesi’nden araştırmacılar, Parkinson hastalığına sahip kişilerde belirli kimyasal bileşiklerin çok daha yüksek seviyelerde bulunduğunu belirlediler. Araştırma ekibi, bu belirtileri tanımlayabilen hızlı bir test geliştirdiler.

Araştırmanın klinik lideri Profesör Monty Silverdale, “Bu test, Parkinson hastalığı olan kişilerin teşhisini ve tedavisini büyük ölçüde iyileştirme potansiyeline sahip” dedi.

Birleşik Krallık’ta yaklaşık 145 bin kişi Parkinson ile yaşıyor ve her saat başı iki yeni teşhis konuluyor. Şu anda mevcut bir test olmadığından, semptomlar, tıbbi geçmiş ve fizik muayene yoluyla teşhis edilebiliyor.

Geliştirilen yeni test, Parkinson hastası 79 kişilik bir örnek grup üzerinde kullanıldı ve bunları 71 kişilik sağlıklı bir grupla karşılaştırdılar. Deri altındaki yağ bezlerinden yağlı bir salgı olan sebum örnekleri alındı ve bilim insanları tarafından test edildi.

VÜCUT KOKUSU DEĞİŞİYOR

Araştırma, kocası Parkinson’dan ölen İskoç bir kadın olan Joy Milne tarafından yapılan bir gözlemden ortaya çıktı. Klinik semptomlar ortaya çıkmadan önce farklı bir vücut kokusu olduğunu belirtti.

Ekip şimdi bulgularını kliniklerde kullanılabilecek bir teste dönüştürmek için çalışacak.

Parkinson’s UK’de araştırma başkanı olan Beckie Port şunları söyledi: “Sadece birkaç dakika süren ve invaziv testlere veya numunelere ihtiyaç duymayan durumu teşhis etmenin bir yolu olabileceği ihtimali çok heyecan verici. Testler ayrıca Parkinson’un ilerlemesini izlememize de izin verebilir, bu da devam eden araştırmaları bir tedavi için desteklemek anlamına geliyor.”

Port, sözlerine şu şekilde devam etti: “Şu ana kadar laboratuvarda, Parkinson hastası olduğu bilinen kişilerden alınan sebum numuneleri ile olmayanlardan alınan sebum örneklerinin karşılaştırılmasıyla çalışma yürütüldü.

Bir sonraki adım, Parkinson hastalarını potansiyel olarak nasıl teşhis edebileceğini, hangi aşamada olduğunu ve doğruluğunu test etmek için klinik bir ortamda kullanılmak üzere geliştirilecek.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.