DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 20°C

Araştırmacılar, 300 Yıllık Açılmamış Mektubu Sanal Olarak Açıp Okudular

02.03.2021
A+
A-

Uluslararası bir araştırma ekibi, Rönesans Avrupa’sından kalma, daha önce hiç açılmamış bir mektubu, x ışınları ile tarayıp sanal olarak açarak okumayı başardı. Şu ana kadar bu tarz eski mektuplar kağıt kilidi keserek açılabiliyordu ancak bu yöntem, bir mektuba zarar vermiş oluyordu. Yeni yöntem ise mektuba tek bir çizik dahi atmadan okuyabilmeyi mümkün kılıyor.

Nature Communications’da yayınlanan makaleye göre araştırmacılar, söz konusu mektubu “sanal olarak” açabilmek için Londra Queen Mary Üniversitesi’ndeki  diş araştırma laboratuarlarında geliştirilen oldukça hassas bir X-ışını mikrotomografi tarayıcısını kullandılar. Bilim insanları, dış araştırmaları için geliştirilen tarayıcı ile 17. yüzyıldan kalma bir posta sandığındaki sahibine teslim edilmemiş bir mektubu taradılar.

Sanal olarak açılan mektup, günümüzden 324 yıl önce yazılmış

300 yıllık mektup

Araştırmacılar, son derece karmaşık bir şekilde katlanmış olan mektubu tıbbi CT tarayıcılarına benzer, ancak çok daha yoğun X-ışınları kullanan mikrotomografi tarayıcısı ile taradıktan sonra tarama görüntülerini sayfalarına ayırdı ve mektubu sanal olarak açıp yaklaşık 300 yıllık mektubu okunur hale getirdiler.

Yapılan taramalar sonucu aslında hiçbir zaman alıcısına ulaşamamış olan mektubun, 31 Temmuz 1697 tarihli olduğu ve Jacques Sennacques adlı bir adam tarafından, Lahey’de bir Fransız tüccar olan kuzeni Pierre Le Pers’e gönderdiği ortaya çıktı. 

mektup sandığı

Mektubun içeriği, o dönemin sosyolojik analizini yapacak tarihçiler için büyük önem taşırken; sanal mektup açma işleminde kullanılan algoritma da katlama tekniklerinin sınıflandırılması ve fiziksel kriptografinin tarihsel geçmişinin anlaşılması açısından araştırmacıları heyecanlandırmış durumda.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.