DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 18°C

‘Arabistanlı Lawrence’ suikast kurbanı mı?

17.10.2021
A+
A-

Milliyet Gazetesi’nin haberine göre Arapları Osmanlı’ya karşı ayaklandıran kişi olarak da bilinen, asıl adı Thomas Edward Lawrence olan İngiliz ajan, 1935’de çok sevdiği Brough Superior marka motosikletiyle evine giderken, söylentilere göre bisikletleriyle okula giden iki çocuğa çarpmamak için yoldan çıkmış ve ölümcül bir kazayla hayatını kaybetmişti. 

Film yapımcısı Mark Griffin, arkeologlar, tarihçiler ve adli tıp uzmanlarından oluşan bir ekip kurarak, İngiltere’nin Dorset bölgesindeki Bovington Kampı yakınlarındaki kaza bölgesini kazıp, Lawrence’ın öldürüldüğünü ispatlayacak kanıt bulmayı umuyor.

İngiliz istihbaratı mı?

Kazadan 6 gün sonra bağlı olduğu makinelerden çıkarılan ve kafa yaralanmaları nedeniyle hayatını kaybeden Arabistanlı Lawrence’ın ölümüyle ilgili bugüne kadar pek çok teori geliştirilmişti. Siyah bir otomobilin Lawrence’ın yoluna çıktığı ve ölmesine neden olduğu da bu iddialar arasında yer alıyor. Filmin yönetmeni Griffin, 1917 yılında Arap isyanlarını başlatan Arabistanlı Lawrence’ın ölümünün arkasında İngiliz istihbaratı olduğuna inanıyor. Griffin, Winston Churchill’in Lawrence’ı iç istihbarat kurumunun başına getirmek istediği için öldürüldüğünü düşünüyor. Griffin’in kurduğu kaza yeri inceleme ekibinin, kazadan kalan enkaz kalıntılarını bulmak için bölgeyi tarayıp görüntüleyecek özel ekipmanlar kullanacağı belirtildi.

Kaza kabul edilmişti

Arabistanlı Lawrence ile ilgili dosyada ifade veren görgü tanığı Earnest Catchpole’un da olay mahallinde siyah bir araç gördüğünü söylediği belirtiliyor. Ancak jürinin, adli tıp uzmanı Ralph Neville-Jones’un raporunu baz alarak Lawrence’ın ölümünü kaza kabul ettiği biliniyor. Kaza sırasında kurtulan iki bisikletli çocuktan Dennis Fletcher de “Siyah otomobil yoktu” iddiasında bulunmuş.

‘Devlet destekli olduğu’ iddiası

Film yapımcısı Griffin, daha önce Arabistanlı Lawrence’ın  Clouds Hill’deki evinin olduğu bölgede çekimlere izin verilmeyince, evin üzerinde yetki sahibi olan İngiltere’de kültür ve çevre değerlerini koruma kuruluşu National Trust’ı sansürle suçlamıştı. Kurum, filmin komplo teorilerini kalıcı hale getirmeyi amaçladığını öne sürmüş, çekim izni vermemişti. Ancak Lawrence’ın ölümüyle ilgili yeni kanıtlar bulacağını uman Griffin, söz konusu kazanın “Britanya’nın ilk devlet destekli suikastı” olabileceğini öne sürdü.

Griffin, şöyle devam etti: “Söz konusu yolun belirli bir kısmı 1943’ten beri dokunulmamış durumda. Sadece Amerikan ordusu, bağlantı yollarının yerini değiştirdi. O günden beri çakıllı bir orman yolu var. İlk kullanacağımız şey, yolun derinliklerindeki hasarı görebilmek için metal detektörler ve jeo-ölçme ekipmanları olacak. Ayrıca o zaman bulunamayan küçük metal parçalara da rastlayabileceğimize inanıyoruz. Bununla birlikte Lawrence’ın motosikletinin tasarımcısı George Brough var… Zira o, motosikletin gidonlarında ve motorunda siyah boya bulmuş ancak bu kanıtın, soruşturma dosyasına sunulmasına izin verilmemiş.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.