DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

6 Şubat Depremi ve Güleryüz Apartmanı’nın Kayıpları

6 Şubat Depremi’nin etkileri ve Güleryüz Apartmanı’nda yaşanan trajik kayıplar üzerine derinlemesine bir değerlendirme.

07.04.2025
A+
A-

6 Şubat Depremi ve Güleryüz Apartmanı’nın Yıkımı

AA Kahramanmaraş merkezli olarak 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki deprem, özellikle Hatay’ın İskenderun ilçesinde büyük bir yıkıma neden oldu. Bu felaket, Mimar Mustafa Batuhan Güleç’in ikamet ettiği Numune Mahallesi’ndeki 5 katlı Güleryüz Apartmanı’nın da enkaza dönüşmesine yol açtı. Depremin hemen ardından oğullarına ulaşamayan Güleç ailesi, Arsuz’dan yola çıkarak olay yerine ulaştıklarında binanın tamamen çökmüş olduğunu gördüler. Arama kurtarma ekiplerinin günler süren yoğun çalışmalarına rağmen, apartmanın beşinci katında yaşayan 24 yaşındaki Güleç’e ulaşılamadı.

Belirsizlik ve Umut

Oğlundan bir haber alabilme umudunu asla kaybetmeyen anne Sema Güleç, yaşadığı belirsizliğin acısını paylaşmak ve benzer durumdaki aileleri bir araya getirmek amacıyla 24 Mart 2024 tarihinde “6 Şubat Deprem Kayıpları Platformu”nu kurdu. Bu platform aracılığıyla kayıplarını arayan ailelerin sesi olmaya çalışıyor.

İçsel Çatışmalar ve Dayanışma

İçsel Çatışmalar ve Dayanışma

Sema Güleç, deprem sonrası zorlu bir süreç yaşadığını belirterek, hastanelerde, morglarda ve mezarlıklarda oğlunu aradığını ama hiçbir izine rastlayamadığını ifade etti. İçindeki çelişkili duyguları şu sözlerle dile getirdi:

  • “Mantığım iki yıl geçti, haber alınamadığına göre vefat ettiğini söylüyor ama kalbim hâlâ bir umutla bekliyor.”
  • “Acaba bir gün çıkıp gelecek mi? Her kapı çaldığında içimde bir umut yeşeriyor.”
  • “Belirsizlik gerçekten çok zor. Eğer vefat ettiyse bile gidip dua edebileceğimiz bir mezarımız bile yok.”
  • “6 Şubat’ın yıl dönümü yaklaşırken, geçen sene olduğu gibi yine enkazın olduğu yere çiçek bırakacağım. Ama belki seneye orada yeni bir bina olacak ve ben gidemeyeceğim.”

Benzer acıları yaşayan ailelerle tanıştıktan sonra platform kurma fikrinin doğduğunu belirten Güleç, “Birlikte olmak bize iyi geldi. Psikolojik olarak birbirimize destek oluyoruz. Hemen her gün saatlerce konuşuyoruz çünkü bizi en iyi biz anlıyoruz.” diyerek dayanışmanın önemine vurgu yaptı.

Kayıp Aileleri ve Resmi Girişimler

Güleç’in öncülüğünde kurulan platforma, 6 Şubat depremlerinden etkilenen 11 farklı ilden 13 aile katıldı. Şu ana kadar 25 kayıp kişi için resmi girişimlerde bulunan platform, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın talimatıyla Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) yetkilileriyle görüşme imkanı buldu. Yapılan çalışmalar sonucunda iki kayıp kişinin cenazesine ulaşıldığını belirten Güleç, mevcut durumda platforma kayıtlı 23 kayıp yakınını bulmak için mücadeleye devam ettiklerini ifade etti.

İhtiyaçlar ve Talepler

Maddi bir beklentileri olmadığını vurgulayan Güleç, “Bizim tek derdimiz sevdiklerimize ulaşmak. Eğer maddi bir şey gerektiğinde aileler olarak kendi aramızda destek oluyoruz. Allah razı olsun, Ali Yerlikaya sesimizi duydu ve aramalar başladı ama daha fazla çaba gerekiyor.” şeklinde konuştu. Yakınlarını kaybeden aileler, DNA eşleştirmelerinin daha geniş çapta yapılmasını ve kimsesizler mezarlığına defnedilen cenazelerle karşılaştırmaların hızlandırılmasını talep ediyor. Ayrıca, depremde hayatını kaybedenlerin fotoğraflarının sistemli bir şekilde incelenmesiyle kayıpların akıbetinin belirlenebileceğini düşünüyorlar.

Kaynak: Ensonhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.