DOLAR 32,2774
EURO 34,6528
ALTIN 2.413,24
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C

Araba Almayı Bırak Kasko Bile Yaptıramıyoruz: Fiyatlardaki Artış, Kaskodan Vazgeçiriyor

08.11.2022
A+
A-

Yeni bir araç sahibi olmak enflasyon ve dövizdeki artışla halihazırda fazlasıyla zorlaştı. Fakat bu zorluğu aşarak bir araç sahibi olanlar, bu kez yüksek araç giderleriyle karşılaştı. Araç sigortası ve kaskosu gibi maliyetler, bu yıl içinde inanılmaz bir artış gösterdi.

İkinci el araç ilan platformu Arabam.com tarafından paylaşılan son veriler, bu artışın araç sahipleri üzerindeki olumsuz etkisini net bir şekilde gösterdi. Araç sahiplerinin büyük çoğunluğu artık kasko yapmayı düşünmediğini bildirdi. Hatta katılımcıların üçte ikisinden fazlası, kasko fiyatlarından haberi bile olmadığını ifade etti.

Araç sahiplerinin yarısından fazlası kasko yaptırmayacağını söyledi:

raça kaskosu

Bu ay 907 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmada katılımcıların %52,5’i araçlarına kasko yaptırmayacağını bildirdi.

Kaskonun önündeki en büyük engel fiyatlar:

araç kaskosu

Kasko yaptırmayı düşünmeyen katılımcıların %65,4’ü, bu düşüncelerinin nedenini artan kasko maliyetlerine bağladı. %18,4’ü trafik sigortasının yeterli olduğunu düşündüğünü, %16,2’si ise trafikte kendisine güvendiği için kasko yaptırmayacağını ifade etti.

Trafik sigortasında da benzer tablo var:

araç kaskosu

araç kaskosu

Katılımcıların %78,6’sı araçları için trafik sigortası yaptıracağını açıklarken, yaptırmayacağını söyleyen %21,4’lük kesim bunun nedenlerini şu şekilde paylaştı:

Trafik sigortası maliyetleri arttığı için: %44,8 Aracım eski olduğu için: %41,4 Bana değil karşı tarafa faydası olduğu için: %13,8

Kasko yaptıranların tercihi ise tam kaskodan yana:

araç kaskosu

Araçları için kasko yaptıracağını belirten katılımcıların %46,1’i tam kaskoyu tercih ettiğini paylaştı. %30,6’sı genel kasko, %17,1’i genişletilmiş kasko ve %6,2’si dar kaskodan yana olduğunu belirtti.

Yılbaşı kadar kısa süre öncesinde tablo bambaşkaydı:

Arabam.com, ocak ayında yaptığı aynı araştırmasında katılımcıların %60,9’unun araçları için kasko yaptıracağını ortaya koymuştu. Sadece 11 ay içinde gelinen şartlar, araç sahiplerinin büyük bir çoğunluğunun fikrini değiştirmiş durumda.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.