DOLAR 32,5865
EURO 34,8497
ALTIN 2.499,00
BIST 9.699,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 22°C
Sal 22°C

Apple, Dünyanın 5 nm Mimariye Sahip İlk Bilgisayar İşlemcisi M1’i Tanıttı

10.11.2020
A+
A-

Son iki ay içerisinde üçüncü lansmanını düzenleyen Apple, bu sefer Mac cihazlarına odaklandı. Ancak bu lansmanda tanıtılan ilk ürün dünyanın 5 nm mimariye sahip ilk bilgisayar işlemcisi M1 oldu.

M1’in tanıtımı sırasında en çok üstünde durulan konu ise Watt / performans dengesi oldu. Peki, Apple’ın SoC’si (yongada sistem) olan ve Mac cihazların performansında büyük bir sıçrama yaratacak olan M1 neler sunuyor gelin hep birlikte bakalım.

5 nm mimarili ilk bilgisayar işlemcisi M1

apple m1 işlemci, 5 nm mimarili bilgisayar işlemcisi

5 nm mimariye sahip olan 16 milyar transistörlü M1; CPU, GPU, ön bellek gibi donanımları tek bir çatı altında toplamayı başarıyor. M1’in çatısı altında bulunan CPU’da 8 çekirdek bulunuyor. Bu sekiz çekirdeğin dört tanesi yüksek performans için dört tanesi ise yüksek verimlilik için kullanılıyor. Apple’a göre dünyanın en hızlı CPU çekirdeği.

Yüksek verimlilik çekirdeklerinin her biri çift çekirdekli MacBook Air ile benzer bir hız sunsa da bunu çok daha verimli bir şekilde gerçekleştiriyor. Başlangıçta da bahsettiğimiz gibi M1’de en çok üstünde durulan noktada performans verimliliğiydi. Apple, M1 CPU’sunun Watt başına en iyi performansı verdiğini ifade ediyor.

apple m1 işlemci pc karşılaştırması

Performans verimliliği açısından vurgulanan bir diğer nokta da PC yongalarıyla karşılaştırılması oldu. Buna göre PC yongasının 10 Watt ile verdiği performansı dörtte biri güç tüketimiyle sunabilecek. CPU tarafında söylenenler GPU tarafında da geçerliliğini koruyor. M1’in içerisinde 8 çekirdeğe kadar destekleyen GPU yer alıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.