DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Anne Sütü Koronavirüsü Tamamen Önlüyor

27.08.2020
A+
A-

Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da yer alan Academic Medical Center ve Emma Çocuk Hastanesi işbirliğiyle Nisan ayında başlayan ve halihazırda devam eden çalışmada yeni tip koronavirüsle enfekte olmuş 30 annenin sütü incelendiğinde hastalığı önlemeye yetecek düzeyde antikor olduğu gözlendi. Bu nedenle uzmanlar, ikinci bir dalga durumunda anne sütünün en savunmasız insanları korumak için kullanılabileceği yönünde açıklamalarda bulundu.

Bunun yanı sıra araştırmacılar, anne sütüyle bağışıklığı güçlendirmenin en faydalı yolun onu içmek değil, bir buz küpü aracılığıyla emmek olduğunu belirtti. Buna göre, anne sütünü katı olarak emmek, antikorların ağız ve solunum yollarının mukoza zarlarına tutunma şansını daha da yükseltir ve koronavirüsün vücuda yayılmasını engellemiş olur.

BİNLERCE KADIN ARAŞTIRMANIN İLERLEMESİ İÇİN SÜTÜNÜ BAĞIŞLADI

Hollandalı ekip, yetişkinler tarafından anne sütü kullanmanın bazı kültürlerde tuhaf karşılanacağını, ancak ölümcül enfeksiyonu engellemede başarılı olursa kimsenin önyargılı olmaması gerektiğini yönünde açıklamalarda bulundu. Çalışmanın ardından binlerce kadın, daha fazla araştırma yapılabilmesi için 100 ml anne sütü bağışladı.

Amsterdam UMC’nin anne sütü bankasından Dr. Britt Van Keulen, ‘Anne sütünün yeni doğan çocukları solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruduğunu biliyoruz. Çünkü anne sütünde antikor bulunuyor. Böylelikle anne emzirirken kendi antikorlarını çocuğuna aktarıyor’ diye konuştu.

Antikorlar, koronavirüs gibi yabancı bir madde vücuda girdiği zaman yanıt olarak bağışıklık sistemi tarafından üretilen proteinlere denir. Antikorlar, istilacı patojenlere tutunmak ve onları öldürmek için T hücreleri gibi diğer bağışıklık hücrelerinin de harekete geçmesini sağlıyor.

TÜM KADINLARIN SÜTÜNDE COVİD-19’U DURDURACAK GÜÇTE ANTİKOR BULUNDU

Araştırmacılar, çalışma kapsamında daha önce koronavirüsten enfekte olup iyileşen 30 kadının sütünü inceledi. Yapılan deneylerde tüm kadınların anne sütünde koronavirüsün yayılmasını engelleyecek kadar güçlü ve yeterli miktarda antikor bulundu.

Anne sütündeki antikorlar pastörizasyonla yok edilemiyor (Sütteki patojenleri başkaları tarafından içilmeden önce öldürmek için yapılan ısıtma işlemi). Bu durum, anne sütünün ısıtıldıktan sonra dondurularak saklansa dahi içerisindeki antikorları kaybetmeden başkalarına ulaşabileceği anlamına geliyor.

EN ETKİLİ YOLU BUZ KÜPÜ OLARAK TÜKETMEK

Dr. Van Keulen, antikorların organları çevreleyerek vücudun virüsler gibi patojenlerden korunmasını sağlayan sıvıyı salgılayan bir hücre tabakası olan mukoza zarlarıyla temas halinde olması gerektiğini belirtti. Bundan dolayı, buz küpü anne sütünden verim almanın en etkilini yolunu oluşturmakta.

Van Keulen, ‘Sütü İçtiğiniz zaman hızla kaybolur. Bizim fikrimiz onu buz küpleri şeklinde vermektir, bu yüzden ağızda geçirdiği vakit biraz daha uzun sürer ve mukoza zarlarıyla daha uzun süre temas eder’ diye konuştu.

Diğer yandan, tüm dünyada Covid-19 salgınından dolayı vaka sayısı 23 milyonu geçerken, virüs kaynaklı ölümlerin sayısı 813 bine yaklaştı.

İLİşKİLİ HABERLER Yoğun Bakım Doktorundan İbretlik Koronavirüs Açıklaması

Yoğun Bakım Doktorundan İbretlik Koronavirüs Açıklaması

Koronavirüs Semptomları Akupunktur Sayesinde Azalabilir

Koronavirüs Semptomları Akupunktur Sayesinde Azalabilir

Koronavirüsle Mücadelede Kış Ayları Daha Zorlu Olacak

Koronavirüsle Mücadelede Kış Ayları Daha Zorlu Olacak

İnternet Koronavirüs’ün Laboratuvarda Üretildiğini Düşünüyor

İnternet Koronavirüs’ün Laboratuvarda Üretildiğini Düşünüyor

İLİşKİLİ GALERİLER İnternet Altyapısı Koronavirüse Karşı Ne Durumda?

İnternet Altyapısı Koronavirüse Karşı Ne Durumda?

Türkiye'de Coronavirüs Son Durum

Türkiye’de Coronavirüs Son Durum

Koronavirüs Salgınını Ortaya Çıktığı Wuhan’dan Şaşırtan Görüntüler

Koronavirüs Salgınını Ortaya Çıktığı Wuhan’dan Şaşırtan Görüntüler

Yeni Dövme Trendi: Koronavirüs

Yeni Dövme Trendi: Koronavirüs

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.