DOLAR 32,5059
EURO 34,9169
ALTIN 2.447,53
BIST 9.711,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Ankilozan Spondilit Nedir, Ankilozan Spondilit Bel…

14.05.2021
A+
A-

Ankilozan Spondilit nedir, kronik bir hastalık mı? Ankilozan Spondilit belirtileri nelerdir? Ankilozan Spondilit atakları nelerdir, mide ağrısı yapar mı?

Genellikle şiddetli bel ağrısıyla belirti gösteren ve bel fıtığıyla karıştırıldığın erken tanısı zorlaşan ankilozan spondilit, kronik bir romatizmal hastalıktır. 2013 yılında aramızdan ayrılan bilim insanı, jeofizik mühendisi Ahmet Mete Işıkara ve 22 Temmuz’da hayata veda eden sanatçı Suna Pekuysal’ın da uzun yıllar çektiği bu hastalıkta genetik faktörler etkilidir.

ANKİLOZAN SPONDİLİT NEDİR?

Özellikle omurgayı etkileyen, iltihaplı bir romatizmal hastalık olan “ankilozan spondilit” halk arasında “omurga iltihabı” olarak bilinir. Belin alt kısmında, kuyruk sokumu ve leğen kemiğini birleştiren eklemde başlayan hastalık ilerleyen dönemlerde vücutta şekil bozukluğuna neden olur. Erken tanıyla bu durumun önüne geçilebilir. Bu tür hastalar doktora gittiklerinde genellikle bel fıtığı teşhisi konulur. Hatta bu teşhisle ameliyat olup fayda görmeyen binlerce kişi vardır.

ANKİLOZAN SPONDİLİT KRONİK HASTALIK MI?

Ankilozan spondilit yukarıda da belirttiğimiz gibi kronik bir hastalıktır. Kalıtsal faktörlerin etkilediği, şiddetli ağrıya sebep olan hastalık, tedavi altına alınmazsa hızla ilerler.  Araştırmalara göre, HLA-B27 genini taşıyanların bu hastalığa yakalanma riskleri daha fazla. Hastaların yaşam kalitesini düşüren Ankilozan spondilitin sebebi bilinmezken bazı hareketler ağrıları yok edebilir, istirahat ise hastalığın armasına sebep olur.

ANKİLOZAN SPONDİLİT ATAKLARI NELERDİR?

Bel ağrısı çekenlerin şüphelendiği bu hastalıkta, kişilerin merak ettiği soruların başında “Ankilozan Spondilit atakları nelerdir?” yer alıyor. Bu sorunun cevaplarını maddeler halinde sıralayalım:

3 aydan uzun süren bel, omuz ve boyun ağrısı

Eklem ve bacak hareketlerinde zorlanma

Özellikle sabah ilk kalkışta bel ağrısı ve tutukluk hissi

Uykuları kaçıran şiddetli eklem ağrısı

Omurganın şekil değiştirmesi

DİCLOFLAM ANKİLOZAN SPONDİLİT HASTALIĞINDAN KULLANILIR MI?

Hafif ve orta şiddette ağrı ve iltihap tedavisinde kullanılan bu ilaç uzmanlar tarafından ankilozan spondilit hastalığının tedavisinde kullanılır. Her ilacın olduğu gibi Dicloflam’ın da yan etkileri vardır. Doktor kontrolünde kullanabilecek ilaç, mide ağrısı, bulantı, kusma gibi şikayetlere neden olur.

ANKİLOZAN SPONDİLİT MİDE AĞRISI YAPAR MI?

İltihaplı bir romatizmal hastalık olan “ankilozan spondilit”in bilinen belirtileri arasında mide ağrısı yoktur. Ancak tedavide kullanılan bazı ilaçlar mide ağrısına sebep olabilir.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.