Ankara Valiliği’nden İzin İhlalleri ve Yasaklama Açıklaması
Ankara Valiliği, izin ihlalleri ve yasaklamalar hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Detaylar için makalemizi okuyun.
Ankara Valiliği’nden Önemli Açıklama
Ankara Valiliği, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmalar çerçevesinde yapılan işlemleri protesto etmek amacıyla sosyal medya ve benzeri platformlar üzerinden gerçekleştirilen provokatif paylaşımlar hakkında önemli bir açıklamada bulundu. Valilik, bu paylaşımlar aracılığıyla halkın provoke edilerek kanunsuz toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleneceği, ardından da şiddet eylemlerinin gerçekleştirilmesi yönünde bilgiler elde edildiğini bildirdi. Bu durum göz önüne alınarak, 21 Mart 2025 tarihli bir yasaklama kararı alındığı belirtildi.
Söz konusu yasaklamaya rağmen, şehir genelinde izinsiz eylem ve etkinliklerin devam ettiği, bu eylemlere katılan bireyler tarafından şiddet kullanılarak halkın mal ve can güvenliğine tehdit oluşturulduğu ve kamu malına zarar verildiği gözlemlenmiştir. Valilik açıklamasında, bu konuya dair şu hususlara yer verildi:
- İlimiz genelinde huzur ve güvenliğin sağlanması, kişi dokunulmazlığının korunması, kamu esenliğinin temin edilmesi, milli güvenlik ve kamu düzeninin tesis edilmesi, suç işlenmesinin önlenmesi gibi amaçlarla önleyici kolluk tedbirleri alınacaktır.
- Genel sağlık, genel ahlak ve başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla, suç teşkil eden eylemlerin önlenmesi ve genel asayişin sağlanması için kapalı ve açık alanlarda düzenlenecek toplantılar, gösteri yürüyüşleri, basın açıklamaları, çadır kurma, stant açma, oturma eylemi, imza kampanyası ve benzeri türdeki etkinlikler yasaklanmıştır.
- 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 17. ve 19. maddeleri ile 5442 sayılı İller İdaresi Kanunu’nun 11. maddesi gereğince, bu yasaklar 26 Mart 2025 Çarşamba günü saat 00.00’dan, 1 Nisan 2025 Salı günü 23.59’a kadar geçerli olacaktır.
Belirtilen emir ve yasaklara uymayanlar hakkında, ilgili mevzuat çerçevesinde gerekli adli ve idari işlemlerin yapılacağı da vurgulandı.
Kaynak: AA