DOLAR 32,2803
EURO 34,8127
ALTIN 2.436,41
BIST 10.268,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 21°C
Paz 17°C
Pts 18°C

Android P ön izleme sürümü yayınlandı!

08.03.2018
A+
A-

Google, Android 9.0 P geliştirici sürümünü yayınladı. Bir süredir sızıntıların geldiği işletim sistemi, yeni özellikleri ve geliştiriciler için sunulan erken beta versiyonuyla indirilebilir durumda. Çentikli ekran desteğinin olacağı kesinleşen Android 9, bildirim ekranında, parmak izi okuma sisteminde  ve video gösterme yeteneklerinde önemli iyileştirmeler içeriyor.

3 farklı çentikli ekran desteği sunan Google, telefonda kullanılan çentik büyüklüğüne göre üreticilere seçim imkanı vermiş. Bu sayede işletim sistemi, çentik boyutları farklı olan Essential Phone, Asus Zenfone 5Z ve Huawei P20 Lite gibi telefonlara kendisini kolayca adapte edebilecek. Bildirim ekranında yapılan iki önemli yenilikten ilki görsellerle ilgili. Artık, size gelen fotoğraf ve emojileri, bildirim ekranından kolayca görüntüleyebileceksiniz. Bildirim ekranındaki diğer değişik sayesinde de temel mesajları kolayca yanıtlamak mümkün olacak. Uzun zamandır telefon görüşmelerini geri çevirirken kullanılan hazır mesajlar artık mesaj gönderirken de kullanılabilecek.

Android 9.0 P özellikleri

‘Ekran Kesme Desteği’

iPhone X ile hayatımıza giren çentikli ekranlar, Android telefon üreticileri tarafından çok hızlı bir şekilde benimsenmeye başladı. İlk olarak Çinli üreticiler çentikli ekranlara geçti. Kısa süre önce düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’nde de Asus gibi önemli üreticiler çentikli ekrana sahip telefonlarını tanıttı. Çentikli ekrana sahip telefonlarda kabul edilebilir bir kullanıcı deneyimi yaşanması için işletim sistemi optimize eden Google, ”Ekran Kesme Desteği” olarak tanımladığı çentik sistemini, 3 farklı çentik boyutu için uyarladı. Geniş, uzun ve kısa çentikler için varsayılan ayarlar koyan firma, üreticilerden telefonlarına uygun olanı seçmesini isteyecek. Bu sayede de Android dünyasındaki ekran çentikleri, bir standarda kavuşmuş olacak.

Geliştirici sürümüyle birlikte yayınlanan yeni SDK’da ekran çentiklerine uygulamaların verdiği tepkiyi test edebilmek için özel bir araç da eklendi. Bu araç sayesinde geliştiriciler, uygulamalarının çentikli ekranlarda nasıl durduğunu kolayca görebilecek.

Fotoğraf gösterebilen bildirim ekranı

Android’in yeni sürümünde en çok beğenilecek özelliklerden birisi büyük ihtimalle güncellenen bildirim ekranı olacak. Size gönderilen görselleri mesaja tıklamadan görüntülemenizi sağlayan yeni bildirim ekranı, emojileri de görüntülemenize olanak tanıyor. Bildirim çubuğundaki bir diğer yenilik ise şimdiye kadar neden olmadığını sorgulatacak cinsten. Telefon görüşmelerini reddederken yıllardır kullandığımız hazır mesajlar, artık bildirim ekranında da olacak. Gelen mesajlara veya e-postalara belirlediğiniz hazır mesajları kolayca gönderebileceksiniz.

Parmak izi okuma standart olacak

Android Oreo ile birlikte otomatik doldurma sistemi tamamen değiştirilerek bir standart getirilmişti. Özellikle LastPass gibi parola saklama servisleri, kendi otomatik doldurma arayüzlerini Android’de kullanıyordu. Karmaşaya ve bazen de kullanım sorunlarına neden olan bu sorun Oreo ile ortadan kaldırılmıştı. Şimdi de sıra parmak izi okuyucusuna geldi. Android 9.0 P ile birlikte parmak izine erişmek isteyen uygulamalar, standart bir arayüzü kullanacak. Daha öncesinde uygulama tarafından geliştirilen arayüz parmak izi okuma için karşınıza çıkıyordu, ancak yeni sistemde -otomatik doldurmada olduğu gibi- standart bir ekran karşınıza çıkacak.

Çoklu kamera kullanımı

Şimdiye kadar uygulamaların birden fazla kamera kullanması oldukça zorlu bir süreç gerektiriyordu. Ancak, Çoklu Kamera API’ı sayesinde uygulamalar, kolayca birden fazla kamerayı aynı anda kullanabilecek. 4 kameralı telefonların yaygınlaştığı 2018’da oldukça elzem olan bu özellik, 3. parti uygulamaların porte modu, donanımsal zoom desteği ve aynı anda ön ve arka kamerayı çalıştırabilme gibi işlevleri kolayca yerine getirmesini sağlayacak.

Casus uygulamalar için önemli önlem

Güvenliğe gerekli önemi vermeye çalışan Google, uygulamaların arkaplanda mikrofona ve kameraya erişmesine artık izin vermeyecek. Ses kayıt ve görüntülü görüşme gibi uygulamaların dışındaki uygulamalar, arkaplanda herhangi bir görev yerine getirmiyorken, kamera, miktofon ve sensörlere erişim sağlayamayacak.

 

Geliştirici değilseniz indirmeyin!

Android 9.0’ın ilk geliştirici sürümünün kullanıma sunulmasının ardından konuşan Google’dan Dave Burke, yayınladıkları sürümün”geliştiriciler için yayınlanmış oldukça erken bir sürüm” olduğunu söyledi. Oldukça erken olan sürümün ana telefonlara kurulmaması gerektiğine ve geliştiricilerin testleri için hazırlandığına da dikkat çekti.

Şu an Google’ın Pixel serisi telefonlarında kullanılabilir olan Android 9.0 P geliştirici sürümü, tüm Pixel serisi cihazlara kurulabiliyor.

::Android 9.0’ın yeni özellikleri hakkında ne düşünüyorsunuz?

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.