
Sıcaklarda serinlemek deyince çoğumuzun aklına hemen deniz geliyor. Oysa göller de çok güzel alternatifler. Etrafında kamp yapabilir, birçok canlıyı bir arada görebilir, çok güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.

Bulutlara asılı göl Gökpınar Gölü – SivasBurası gizli kalmış bir doğa harikası. 1500 metre yükseklikte yer alan göle turkuvaz rengindeki berrak suları nedeniyle ‘Gökyüzündeki Akvaryum’ da deniyor. En derin noktası 15 metre olan gölde yüzmek ve balık tutmak yasak olsa da dalmak serbest.

Bir görünüp bir kayboluyorKarapınar – KonyaYaklaşık 5 milyon yıl önce volkanik patlamayla oluşan kraterin zamanla suyla dolması ve 9 bin yıl önce ikinci bir volkanik patlamayla gölün ortasında ikinci bir volkan konisi oluşup onun da suyla dolmasıyla ortaya çıkmış. Her ne kadar yaz aylarında suyu buharlaşıp beyaz renkteki tabanı görünse de o yine de “Anadolu’nun nazar boncuğu” unvanına sahip. Meke Maarı da denen gölün en şaşaalı zamanlarda derinliği 12 metreye ulaşıyor. Göl adını çevresinde yaşayan meke kuşlarından alıyor.

Suyla gelen güzelliklerBeyşehir Gölü – Konya Mavi rengi, irili ufaklı adaları, kumsalları, karstik mağaraları ve bozulmamış bitki örtüsüyle ülkemizin en güzellerinden biri. Türkiye ’nin en büyük tatlısu gölü. Kuşlar için önemli bir üreme ve kışlama bölgesi. Alanda küçük orman kartalı, alacabalıkçıl, küçük balaban, gece balıkçılı ve sumru ürüyor. Burası aynı zamanda Türkiye ’deki en büyük leylek kolonisine evsahipliği yapıyor ve onlar da bugünlerde yavrularını uçuruyor. Batan güneşin göle kattığı şöhretse dünya çapında.

İçinde balık, kıyısında karacarKaragöl – Artvin rKaragöl’e baktığınızda renklerin dansını görürsünüz. Çeşit çeşit balıklar ayaklarınızın dibinde yüzer. Artvin’in Şavşat ilçesine 25 kilometre uzaklıktaki göl, çevresindeki dağlara adını vermiş. Kamp yapmayı ve fotoğraf çekmeyi sevenlerin mutlaka görmesi gereken gölün etrafı birçok canlıya da ev sahipliği yapıyor. Eğer şanslıysanız gündoğumunda su içmek için gölün kenarına inen karacaları görebilirsiniz

Göl etrafında sakin hayatUluabat Gölü – BursaEtrafındaki köyler, üstündeki balıkçılar, tepesinde uçan kuşlar… Burası insan yaşamıyla göl yaşamının iç içe girerek masala dönüştüğü bir yer. Dünyada sadece 38 üyesi bulunan ‘Yaşayan Göller Projesi’ne dahil olan Uluabat Gölü, kuş varlığı açısından Avrupa ve Ortadoğu’nun en önemli sulak alanlarından biri. Eski adı Apolyont olan göl çevresinde Miletepolis, Theodoros Kilisesi, Apollonia, Issız Han ve Aktopraklık Höyük gibi arkeolojik alanlar bulunuyor.

Tetis’in hatırası Tuz Gölü – KonyaMilyonlarca yıl önce bugünkü Aral, Azof, Hazar, Akdeniz ve daha birçok göl ve denizin yerinde tek bir deniz bulunuyordu: Tetis. Anadolu bu büyük denizin suları altındaydı. Kıtaların birbirinden ayrılması ve Anadolu’nun yükselmesiyle parçalanan Tetis’in günümüzdeki en önemli kalıntılarından biri Tuz Gölü. Ankara, Aksaray ve Konya il sınırında yer alan Tuz Gölü, ülkemizde bozulmadan bugüne kadar ulaşabilmiş ova bozkırlarının en güzel örneklerini barındırıyor. Üreme, göç ve kışlama dönemlerinde farklı çok sayıda nadir kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Burada Türkiye’nin en güzel gün batımlarından birine şahit olacaksınız. Geceleri de sonsuzmuş gibi görünen beyazlık içinden sonsuz karanlıktaki yıldızları izleyeceksiniz.