DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Yağmurlu
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

Ambulans hilesiyle lüks oto kaçakçılığı!

28.06.2020
A+
A-

Sabahtan Gazetesi’nden Dilek Yaman’ın haberine tarafından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü bir soruşturmada Kovid-19 sürecinde afiyet hizmetleri konusundaki hassasiyetleri kullanan bir çetenin Özel Tüketim Vergisi’nden (ÖTV) sakınmak için lüks otomobilleri ambulansa çevirerek akıllara durgunluk veren bir yöntemle gümrükten geçirip ülkeye getirdikleri ortaya çıktı. SABAHTAN Özel İstihbarat Bölümü’nün ulaştığı iddianameye kadar fikir almaz skandal şöyle açığa çıktı:

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı kaçakçılık suçları soruşturma bürosu geçtiğimiz aylarda, yurt dışından tedarik edilen lüks otomobillerin Türkiye’ye yasadışı şekilde getirildiği bilgisi üstüne soruşturma başlattı. Soruşturma zarfında Kaçakçılık Suçlarıyla Uğraş Şube Müdürlüğü ekipleri Etiler, Florya, Fulya ve Şişli’de yer alan fazla sayıda lüks oto galerisine operasyon düzenlendi. Operasyonlarda, 20 lüks otomobile önlem konuldu. İthal edilen bu araçların ambulans adı aşağıda vasıf değişikliğiyle gümrük vergileri kısmen ödenerek veya hiç ödenmeyerek Türkiye’ye sokulduğu belirlendi. Araçların bir kısmının ambulans maskesiyle ülkemize sokulduğu, bir kısmının da yurtdışında çalıntı kaydı olduğu, Interpol tarafından aranan ve turistik kolaylıklardan faydalanarak yurda getirilen otomobillerden oluştuğu anlaşıldı.

Çetenin birincil tescil belgesi için ‘sahte trafik müsade belgesi’ hazırlamak suretiyle aracın alıcısına kanunsuz belge ibraz ederek orijinal belge gibi noterlere başvuru sağladığı da tespit edildi. Şüphelilerin sahte izin belgesi üstünde aracın orijinal şasi numarası harf ya da sayı gruplarını değiştirerek noterlerde ikiz şasi numarasının görülmesini engelledikleri de belirlendi. Hem hazırladıkları sahte şahadetname ve evrak üstünde değiştirilmiş şasi numaraları ile birincil kayıt işlemini ÖTV’siz yaptırdıkları, ilk tescil işleminin bitimine yakın şasi numarasında yanlışlık olduğunu söyleyerek orijinal şasi numarası ile trafik kayıt belgesi aldıkları da ortaya çıktı.

“Alo01ceren” isimli şirketin ise lüks araç kaçakçılığı yapmak için kurulduğu ortaya çıktı. Sermayesi 100 bin TL olan bu şirketin Adana’da faaliyet gösterdiği, lüks araçları hazırladığı sahte belgelerle, ‘Ambulansa dönüştü’ biçiminde satın aldığı ortaya çıktı. Adana İl Afiyet Müdürlüğü Alo01ceren adı altında sağlık durumu hizmetinde etkinlik belirten bir firmanın olmadığını, motor numaraları ve plakaları belirlenen araçlara ruhsatlandırma yapılmadığı ve o tarihlerde müdürlük kadar hiç hasta nakil aracı uyarlama belgesi düzenlenmediğini bildirdi.

DAVA AĞIR CEZADA

Savcı Sami Şahin tarafından Alo01ceren şirketinin sahibi Orkun Tüylü, müdürü Tamer Doğan ile adı geçen otomobil firmalarının müdürlerinin de aralarında olduğu 45 şüpheli hakkında “Resmi belgede sahtecilik ve 5607 sayılı kanuna muhalefet” suçlarından iddianame düzenlendi. Dava Ağır Cinayet Mahkemesi’nde görülecek. Öte Yandan yetkili firma, 11 aracın iadesi için dosyaya talepte bulunarak, araçların ÖTV’sini yatırıp iadelerini istek etti. Şahin ise, araçların ÖTV’yi ödemelerinin var olan kaçakçılık suçunun değiştirmeyeceği gerekçesiyle talebi reddetti. Mahkemede red kararını onayladı.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.