DOLAR 32,2826
EURO 35,0391
ALTIN 2.472,73
BIST 10.496,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Açık
İstanbul
23°C
Açık
Cts 22°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C

Amazon Türkiye, Haziran’da açılabilir!

21.05.2018
A+
A-

Yazının bu kısmına kadar bahsettiğimiz e-ticaret, Amazon ekosisteminin önemli parçalarından biri ama tamamı değil. Daha önce Amazon Web Services (AWS) ile veri merkezi ve bulut hizmetlerini ülkemizde satmaya başlayan firma, Amazon Video ve Alexa gibi farklı platformlarla da tüketicilerin günlük hayatına dokunarak servislerini paylaşmaya devam ediyor.

Amazon, AWS hizmetinden sonra e-ticaret sitesini de açarak ikinci büyük adımını atmış olacak. Saydığımız diğer servislerin de bu aşamadan bir süre sonra devreye girmesi ve tam kapasite hizmet vermeye başlaması bekleniyor.

Yakın zamanda paylaşılan önemli bir duyuru olan, Google Asistan’ın ülkemizde kullanılmaya başlanacak olması, başta Amerika’da olmak üzere, gelişmiş ülkelerde verilen hizmetlerin ülkemizde de kullanılması, hepimiz açısından heyecan verici gelişmeler arasında.

Bu seriye Amazon’un da katılıyor olması, gelecek açısından daha da umut verici.

Tüm dünyada en iyi deneyimle satışa sunulmak için bu servisleri destekleyen birçok ürün, ülkemize geldiğinde tam kapasite kullanılamıyordu ve hedeflenen verimliliğe beklenen etkiyi gösteremiyordu.

Hem Google, hem de Amazon servislerinin tamamının ülkemizde çalışacak olması, bu ürünlerin günlük hayatımızda daha faydalı oyuncaklar haline dönüşmesini sağlayacak.

E-ticaret tarafında, her ne kadar en büyük beklenti daha uygun fiyat ve daha iyi lojistik hizmetler olsa da, Amazon’un gelişinin fiyatlara doğrudan etki etmesi, ilk aşamalarda pek beklenmiyor. Ancak, tüketici tarafında müşteri memnuniyeti, üretici tarafında da daha yenilikçi bir kanal olarak doping etkisi gösterebilir.

Üreticilerin durumu iyileşir mi?

Her ne kadar tüketiciler tarafından bilinmese de, üreticilerin e-ticaret sitelerinde ürünleri satmaları esnasında uygulanan komisyon ve geç ödemeler de, sektörde açıkça ifade edilmeyen ama rahatsızlık duyulan problemler arasında. Amazon Türkiye web sitesi, rekabeti taşıyacağı yeni çıta ile beraber, üreticilerin veya ithalatçıların elini biraz daha güçlendirebilir.

Amazon Türkiye web sitesinin yayın hayatına geçmesi ile beraber, ithalatı yapılan ürünlerde artışın sağlanacağına dair eleştiriler de daha sık görülecek gibi duruyor. Ancak bu yatırımı,  katma değerli ürünlerin ihracatı için de bir motivasyon olarak değerlendirebiliriz.

Amazon web sitesinde satış yapmayı öğrenen katma değerli ürün ve hizmet üreticileri, hedef ülke olarak sadece Türkiye değil, Amazon’un olduğu her ülkeyi hedefleyerek çıta yükseltebilir.

Amazon.com.tr, bu hedef için en iyi platform olsa da, ülke olarak odaklanmamız gereken konu, illa Amazon’un açılmasını beklemeden de şiddetle üzerine gidilmesi gereken katma değerli ürünlerin hazırlanması ve pazarlanması.

Yerli savunma sanayisine yapılan yatırımlardan alınan geri dönüşler, endüstrinin cesaretini artırmış olsa da, bu eğilimin diğer alanlara sıçramasını beklerken araya giren erken seçim gündemi, heyecanın dozunu bir nebze olsun düşürdü diyebiliriz.

Amazon’u yakından ilgilendirmese de, yerli otomobil ve üçüncü havalimanının kullanıma geçerek kendi ekosistemlerini oluşturması, ülke ekonomisini de çok yakından ilgilendiriyor. Erken seçimin demokratik bir ortamda, şeffaf ve sorunsuz atlatılması ve seçilmiş hükümetin göreve başlaması ile beraber, yatırımların ve reformların hız kesmeden devam etmesi de bu sürece katkıda bulunacak.

Sektör, rekabete hazırız diyor

Sektörün büyük oyuncuları ise bu yatırımın kendilerini çok etkilemeyeceğini düşünüyor. Planlarında herhangi bir değişiklik yapmayacağını belirten yetkililer için, yapılan bu açıklamaların gerçeği ne kadar yansıttığını da yakında görmüş olacağız.

Amazon’un ülkemize yapacağı bu yatırım, beraberinde istihdamı da getireceği için önemli. Her ne kadar yazılım konusunda bu zamana kadar geliştirdikleri akıllı yapıdan faydalanacak olsalar da, lojistik için yerel çözümleri kullanmak ve bunun için de ciddi bir kargo ordusu oluşturma planı da, işsizliğin azaltılması için yapılan çalışmalar için az da olsa itici güç etkisi gösterebilir.

Amazon’un ülkemize gelmesi ile beraber, sadece satıcılar ve alıcılar değil, bu ortama destek veren diğer platformlar da nasiplenecek gibi duruyor. İnternet devinin bu seviyeye gelmesinde önemli payı bulunan affiliate (karşılıklı fayda) sistemi, halen ülkemizde kullanılıyor. Blog’larında veya sosyal medya hesaplarında paylaştığı özel linklerle satışa yönlendiren içerik üreticileri, yapılan bu satışlardan belli bir pay alabiliyor.

Sistem, şu anda Amazon.de ve Amazon.com üzerinden de kullanılabilir durumda. Türkiye’de birçok yayıncı da bu hizmetten faydalanarak önemli gelirler elde ediyor. Bu gelirlere balta vuran “yurt dışından alınan ürünlere uygulanan vergide düzenlemelerin etkisi, yeni yatırım ile beraber yerini olumlu bir yükselişe bırakacak gibi duruyor.

Fiziksel mağazalar da gelir mi?

Amazon Türkiye web sitesinin açılması, beraberinde yeni umutları da doğuruyor. Bunlar arasında Amazon’un fiziksel mağazaları olan Amazon Books‘un ülkemizde nasıl kurgulanacağı da bu başlıklardan sadece biri. Ayrıca market zincirleri ile servislerini bütünleştirmeye ve fiziksel olarak sunduğu hizmetlerini genişletmeye çalışan internet devi, ülkemizdeki birçok zincir tarafından da meraklı bir şekilde bekleniyor.

Amazon.com.tr‘nin Türkiye macerasının başlaması durumunda, bilinirlik ve deneyimin iyileştirilmesi için başlangıç aşamasında ilgi çekici kampanyalar yapması bekleniyor. Umarız, bu kampanyalar, belki de uzun zamandır sahip olmak istediğiniz ama uygun fiyatı yakalayamadığınız için satın almayı beklettiğiniz ürünler için de güzel bir fırsat olur.

ShiftDelete.Net editörleri olarak, sektördeki duyumları kendi yorumlarımızla sizlerle paylaştık. Siz de görüşlerinizi aşağıdaki yorum kısmında paylaşırsanız çok seviniriz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.