Altın Fiyatları Yükseliyor: Merkez Bankaları ve Ekonomik Gelişmelerin Etkisi
Altın fiyatlarındaki artışın merkez bankaları ve ekonomik gelişmeler üzerindeki etkilerini keşfedin. Yatırım stratejilerinizi güncelleyin!
Altın fiyatları, ABD doları ve Hazine faizlerindeki hafif gerilemenin etkisiyle Pazartesi günü değer kazandı. Ancak, külçe altının genel görünümü, büyük merkez bankalarının agresif faiz artırımlarına karşı savunmasız kalmaya devam ediyor.
“Piyasa, merkez bankalarının politika görünümüne ilişkin ipuçları arıyor”
Cuma günü açıklanan ABD işverenleri verileri, Mayıs ayında beklenenden daha fazla işçi çalıştırıldığını gösterdi. Bu durum, altın fiyatlarının yaklaşık %1 değer kaybetmesine neden oldu. Kriptokoin.com haberlerine göre, Federal Rezerv (Fed), Haziran ve Temmuz toplantılarında yarım puanlık faiz artırımları gerçekleştirmeyi hedefliyor. Cuma günkü istihdam raporu, bu olasılığı daha da güçlendirdi. IG’deki pazar stratejisti Jun Rong, şu değerlendirmeyi yapıyor:
- “Son ABD iş raporunun ardından, piyasa katılımcıları, bu hafta Avustralya Merkez Bankası (RBA) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından verilecek rehberliğe ve kilit ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerine son derece duyarlı olmaya devam edecek.”
Bu Cuma günü açıklanacak ABD TÜFE verileri, Fed’in sıkılaştırma politikası hakkında daha fazla sinyal edinmek için önemli bir odak noktası olacak. Yatırımcılar, ayrıca Avrupa Merkez Bankası’nın bu yıl içinde faiz artırımı yapma olasılığını artırdı ve bankanın Ekim ayına kadar yapılacak politika toplantılarında 50 baz puanlık bir artış gerçekleştirmesi bekleniyor.
Fitch Group: Altın, Jeopolitik Belirsizliklerden Yararlanıyor
Daha yüksek faiz oranları, faiz getirmeyen altın tutmanın fırsat maliyetlerini artırırken, güvenli liman olarak görülen külçe altın, enflasyona karşı bir korunma aracı olarak da değerlendiriliyor. Fitch Group, piyasalardaki gelişmeleri değerlendirdiği bir notta şu hususları vurguluyor:
- “Altın, merkez bankalarının talebi düşürmek ve enflasyonu kontrol altına almak için oranları artırmaya çalıştığı bir dönemde, artan jeopolitik belirsizlikler, enflasyon kaygıları ve durgunluk korkuları ile şekillenen Rusya-Ukrayna çatışması ve Çin’in sıfır Covid politikası gibi faktörlerden yararlanıyor.”
TDS: 1.800 Doların Altında Bir Kırılma, Tasfiyeleri Hızlandırabilir
TD Securities analistleri, altınla ilgili olarak, salgının isteğe bağlı altın ticaretini canlandırdığını ve ‘Diğer Raporlanabilir Varlıkları’ spekülatif piyasalarda daha büyük bir rol oynamaya ittiğini savunuyor. Analistler, şu noktaları vurguluyor:
- “Bu grup, pandemi sırasında, tarihsel pozisyon boyutlarıyla tamamen tutarsız görünen önemli miktarda altın biriktirdi.”
- “Bu birikim aynı zamanda enflasyon duyarlılığı veya trend izleme ile ilişkilendirilebilir görünmüyor.”
Analistler, Ukrayna’daki savaş nedeniyle bu grup traderların, agresif şekilde short pozisyonlarını kapatmak zorunda kalmasının fiyatları yükselttiğini belirtiyor. Ancak aynı zamanda, altın fiyatlarının boğa piyasasının belirleyici trend çizgisinin altında kalmasının, bu traderlar için büyük bir tasfiye riski oluşturduğunu ifade ediyorlar. 1.800 doların altında bir kırılma, altın üzerinde ek baskı yaratabilir ve bu da CTA tasfiyelerini hızlandırabilir.
“Yetkililerden Gelecek Yeni Ürün Açıklamalarına Odaklanacağız”
Ekonomist Hatice Kolçak, piyasalardaki gelişmelere dair değerlendirmelerini paylaşıyor. Kolçak, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ve ENAG’ın verilerinden önemli ölçüde sapan enflasyon rakamlarının, piyasalarda kafa karışıklığına neden olduğunu belirtiyor. Beklentilerin altında kalan verilerin, yatırımcıların kafasında soru işaretlerine yol açtığını ifade ediyor ve bu durumun Haziran ayında netlik kazanacağı umudunun yavaş yavaş tükendiğini vurguluyor.
Ekonomist, yurt içindeki dalgalanmaların yanı sıra küresel piyasalardan da olumlu haberler gelmediğini belirtiyor. Hatice Kolçak, şu noktalara dikkat çekiyor:
- “ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yükselmesi ve DXY’nin artışı, ons altın üzerinde baskı yarattı. Ancak bunun önemli bir sorun olmadığını düşünüyorum.”
- “Bugün enflasyona endeksli tahvillere ve yetkililerden gelecek yeni ürün açıklamalarına odaklanacağız.”
“Altın, 200 Günlük SMA Tarafından Desteklenmeye Devam Ediyor”
Altın vadeli işlem piyasalarında açık faiz Cuma günü düşüş trendini sürdürdü ve CME Group’un ön verilerine göre yaklaşık 12,8 bin kontrat azaldı. Hacim ise ardı ardına üçüncü seansta düştü ve şu an yaklaşık 14 bin kontratta bulunuyor. Piyasa analisti Pablo Piovano, Cuma günü altın fiyatlarındaki ılımlı geri çekilmenin, azalan açık faiz ve hacimle ilişkili olduğunu belirtiyor ve bu durumun aşağı yönlü devam etmenin yakın vadede olumlu görünmediği anlamına geldiğini ifade ediyor.
Ancak analist, 1.840 dolar civarındaki 200 günlük SMA’nın, mevcut durumda iyi bir destek noktası olarak öne çıktığını vurguluyor.