DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Altın Fiyatları ve Küresel Ekonomi Üzerindeki Etkileri

Altın fiyatlarının yükselişi, küresel ekonomi üzerindeki etkileri ve yatırım stratejileri hakkında bilgi edinin.

05.04.2025
A+
A-

Salı günü altın fiyatları, yatırımcıların büyük merkez bankalarının agresif sıkılaştırma planlarının faiz oranlarını uzun süre yüksek tutacağına dair endişeleriyle bir haftanın en düşük seviyelerine geriledi. Uzmanlar, altının gelecekteki fiyat hareketlerini tahmin etmeye çalışırken, aynı zamanda yatırımcıların bu değerli metalin güvenli liman olup olmadığını sorguladığını belirtiyor.

Altın Fiyatları ve Küresel Ekonomi Üzerindeki Etkileri

“ABD Faizlerindeki Yüksek Hareket, Altın Yatırımcılarını Ürkütüyor”

Seansın başlarında külçe altın fiyatları 1.836,10 dolara kadar düşerek, 1 Haziran’dan bu yana en düşük seviyeye ulaştı. ABD altın vadeli işlemleri ise 1.843,70 dolarda sabit kaldı. SPI Asset Management yönetici ortağı Stephen Innes, konuya ilişkin şu değerlendirmeyi yapıyor:

Altın Fiyatları ve Küresel Ekonomi Üzerindeki Etkileri

  • “Bu haftaki ABD tahvil ihalesi öncesinde, ABD faizlerindeki yüksek hareket altın yatırımcılarını korkutuyor. Dolar, bu yüksek faizlerin ardından değer kazanıyor.”

JP Morgan’ın Üçüncü Çeyrek Altın Fiyatları Beklentisi 1.800 Dolar

Gösterge 10 yıllık tahvil faizlerinin yaklaşık bir ayın en yüksek seviyesine çıkması, dolarda bir yükselişe neden oldu. JP Morgan analistleri, yatırımcı risk duyarlılığında beklenen toparlanma ve ABD faizlerinde devam eden artış nedeniyle üçüncü çeyrekte altın ticaretinin ortalama 1.800 dolara doğru daha yumuşak olmasını bekliyor.

Kriptokoin.com haberlerinde de belirtildiği üzere, Federal Rezerv, Haziran ve Temmuz aylarında yarım puanlık faiz artışları yapmayı planlıyor ve geçen haftaki sağlam istihdam raporu, ABD merkez bankasının devam eden sıkılaştırma beklentilerini artırdı.

Altın Fiyatları ve Küresel Ekonomi Üzerindeki Etkileri

“Altın Fiyatları İçin Kötü Olan Faiz Artırımları Ortamındayız”

Bu arada, Cuma günü açıklanacak TÜFE raporu, ABD’nin faiz artırımlarının hızına dair daha fazla bilgi verecek. Avrupa Merkez Bankası da, yatırımcıların bu yılki faiz artırım beklentilerini artırmasıyla önümüzdeki hafta bir araya gelecek. Stephen Innes, durumu şu şekilde değerlendiriyor:

  • “Sonuç olarak, başlangıçta altın için kötü olan küresel bir merkez bankası faiz artırımı ortamındayız. Ancak elbette faiz artışları ekonomik büyümenin sonuçlarıyla birlikte geliyor; dolayısıyla altın temkinli kalmaya devam ediyor.”

“Yaz Ticaretine Giriş: Altın 1.850 Dolar Civarında Menzil Tutabilir”

Yaz ticaretine girdiğimiz bu dönemde, altın fiyatları 1.850 dolar seviyesine sabitlenmiş durumda. TD Securities stratejistleri, sarı metalin bu seviyeye yakın işlem görmesini bekliyor. Stratejistler, tahminlerini şu şekilde açıklıyor:

  • “Altın fiyatları, niceliksel sıkılaştırma süreci başlarken ve piyasa, Fed’in agresif faiz artırım yolunu gözlemliyorken, daha önce opsiyon piyasalarında önemli miktarda açık faiz bulunduran 1.850 dolar aralığına demirledi. Yaz ticareti resmi olarak başladı, bu da fiyatların 1.850 dolar civarında menzile bağlı kalabileceğini gösteriyor. Ancak, ufukta ek tasfiyeler için hazırlıklar devam ediyor.”

Altın Fiyatları ile Enflasyon Arasındaki İlişki

GoldForecast.com Editörü Gary Wagner ve CPM Group Genel Müdürü Jeff Christian, altının uzun vadeli bir enflasyon riskinden korunma aracı ve güvenli liman olarak önemli bir rol oynadığını ifade ediyor. İkisi de, belirli koşullar altında altının borsa oynaklığına karşı bir önlem olduğu konusunda hemfikirler.

Christian, altının enflasyon riskinden korunma aracı olarak rolünün, fiyatının enflasyon oranını takip etmesi gerektiği fikrine değinerek, kısa vadede altının riskten koruma sağlamakta yetersiz kalabildiğini belirtiyor:

Altın Fiyatları ve Küresel Ekonomi Üzerindeki Etkileri

  • “Enflasyon ile altın fiyatlarındaki değişiklikler arasındaki korelasyon sadece %9’dur. Altın, hiperenflasyona karşı iyi bir koruma sağlar; ancak %1 ile 3 arasındaki enflasyondan etkilenmez.”

Hiperenflasyon, genellikle fiyatlarda aylık en az %50’lik bir artış olarak tanımlanır. Wagner, Christian’ın analizine katıldığını belirterek, altının uzun vadeli enflasyon riskinden korunma aracı olduğunu vurguluyor:

Altın Fiyatları ve Küresel Ekonomi Üzerindeki Etkileri

  • “Altın, enflasyona karşı mükemmel bir koruma sağlıyor, ancak kısa vadeli hareketlere karşı duyarlı değil. Zamanla, aynı satın alma gücünü koruduğunu görüyoruz. 1910’da bir ons altınla Plaza’da bir gece konaklayabiliyordunuz. Bugün de bir ons altın, aynı eşyaları almanızı sağlıyor.”

Altın Gerçekten de Güvenli Bir Liman mı?

Christian, güvenli liman varlığı olarak altının hisse senetleri ve tahvillerle düşük korelasyona sahip olduğunu belirtiyor ve bunun yatırımcıları oynaklığa karşı koruduğunu ifade ediyor. Altının uzun vadede güvenli bir liman varlığı olduğuna dikkat çekerken, “Genel olarak, altın ile hisse senetleri arasındaki korelasyon uzun vadede -%4 ile 5 arasındadır.” diyor.

Altın Fiyatları ve Küresel Ekonomi Üzerindeki Etkileri

Hisse senedi piyasaları, S&P 500’ün bugüne kadar %13 düşmesiyle ciddi bir satış dalgası yaşadı. Christian, bu son olayların altının güvenli liman özelliklerini gösterdiğini de ekliyor ve “İkinci çeyrek altın için zor bir dönemdi ve muhtemelen daha da düşecektir.” şeklinde bir değerlendirme yapıyor. Christian, şu şekilde devam ediyor:

  • “Ancak, ilk çeyreğe baktığınızda, gümüş, ilk çeyreğe göre %7,7 artışla 11 varlık sınıfı arasında en iyi performans gösteren varlık oldu. Altın ise %6,6 ile ikinci sırada yer aldı. Eğer altın ve gümüşün portföylerin değerini korumada etkili olmadığını düşünen biri varsa, bu Amerikan eğitim sisteminin eksiklikleriyle bağlantılıdır.”

Wagner, genel olarak hisse senetleri ve altının genellikle zıt yönlerde hareket ettiğini belirtirken, bu eğilimin bir istisnası olarak niceliksel genişlemeyi vurguluyor:

  • “Piyasalara likidite akıttıkları 2008 yılına baktığınızda, hem ABD hisse senetleri hem de altın fiyatlarının yükseldiğini görebilirsiniz.”
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.