DOLAR 35,3221
EURO 36,4718
ALTIN 3.026,96
BIST 10.000,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
15°C
Parçalı Bulutlu
Cum 11°C
Cts 9°C
Paz 6°C
Pts 6°C

ALS Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

ALS, Amyotrofik lateral sklerozun kısaltmasıdır ve merkezi sinir sistemi hastalığıdır. Belirtileri arasında kas zayıflığı, konuşma güçlüğü ve yutma problemleri yer alır. Tedavisi kesin olmamakla birlikte semptomları hafifletmeye yöneliktir.

20.06.2024
A+
A-

ALS Nedir?

Medicana Sağlık Grubu Nöroloji Bölümü Uzmanı Dr. Oğuzhan Onultan, kas seyirmeleri, konuşma güçlüğü ve ayak takılmaları gibi belirtilerin Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hastalığını işaret edebileceğini bildirdi. ALS, istemli kas hareketlerinden sorumlu sinir hücrelerinin hasar görmesiyle ortaya çıkan ilerleyici bir nörolojik hastalıktır. ALS’nin yaklaşık yüzde 95’i rastlantısal, yüzde 3-10’u ailesel olup genellikle 50-60 yaş grubunda başlar.

ALS Belirtileri ve Teşhisi

ALS’nin başlangıç belirtileri kişiden kişiye değişebilir. Hastalığın ilerleyiş hızı da hastadan hastaya farklılık gösterebilir. En sık görülen erken belirtiler arasında yutmada zorlanma, konuşmada bozulma, kaslarda kramplar ve seyirmeler, yürürken ayağın takılması ve eşyaları taşımada güçlük bulunmaktadır. ALS tanısı için çeşitli testler uygulanır; EMG, MR, kan ve idrar testleri, lomber ponksiyon ve kas biyopsisi gibi yöntemler kullanılabilir. Tanı genellikle zor olabilir ve diğer nörolojik hastalıklarla karışabilir.

  • ALS’nin ileri safhalarında istemli kasların neredeyse tamamı etkilenebilir.
  • ALS ilerledikçe kaslarda kuvvetsizlik, kas kütlesinde azalma, çiğneme ve yutma problemlerinde artış gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

ALS’nin ilerleyişini durdurmanın mümkün olmadığını ancak belirtilerin hafifletilmesine yönelik destek tedavileri uygulanabilir. Bu tedaviler arasında çeşitli ilaçlar, fizik tedavi ve rehabilitasyon, konuşma terapisi ve beslenme destekleri yer alır. Günümüzde ALS hastalığının ilerleyişini durdurmak ya da tam tedavi etmek mümkün değildir. Hastalık ilerleyicidir ve zamanla kötüleşme eğilimi gösterir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.