DOLAR 32,3559
EURO 34,8516
ALTIN 2.405,63
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Sal 25°C
Çar 19°C
Per 17°C
Cum 17°C

Almanya’da tüketici güveni 4 ay sonra yükseldi

27.10.2022
A+
A-

Almanya’da Tüketici Güven Endeksi, enflasyondaki yükselişe karşın kasım ayı için 0,9 puan artarak eksi 41,9’a yükseldi.

Merkezi Almanya’da bulunan pazar araştırma şirketi GfK, gelecek aya yönelik Tüketici Güven Endeksi sonuçlarını açıkladı.

Açıklamada, eylülde revize edilerek bu ay için eksi 42,8 puan olarak ölçülen Tüketici Güven Endeksi’nin, kasım ayı için 0,9 puanlık artışla eksi 41,9 puana çıktığı belirtildi. Piyasa beklentisi de endeksin eksi 41,9 puana yükselmesi yönündeydi. Endeks son olarak haziran ayında 0,4 puan artışla yüzde eksi 26,2 seviyesine yükselmişti.

GfK Araştırmacısı Rolf Buerkl, konuya ilişkin değerlendirmesinde, tüketici güveninde bir trend değişiminden bahsetmek için “kesinlikle” çok erken olduğunu belirtti.

Almanya’da tüketici duyarlılığı için durumun hala “çok gergin” olduğunu aktaran Buerkl, “Almanya’da enflasyon son zamanlarda yüzde 10’a yükseldi. Enerji kaynaklarının istikrarına ilişkin endişeler artmaya devam ediyor.” ifadesini kullandı.

Öte yandan, Almanya, Moskova’nın Kuzey Akım 1 doğal gaz boru hattı üzerinden gaz akışını durdurma kararının tetiklediği sarmal bir enerji kriziyle karşı karşıya bulunuyor. Bölgede savaşa ilişkin endişeler enerji kaynakları üzerinde baskı oluşturmaya devam ederken, Alman hükümeti de bu kış sanayinin çarklarının dönmesi, ışıkların açık, evlerin sıcak kalmasını sağlamak için çabalıyor.

Ekonomistlere göre, enerjideki yüksek fiyatlar, tüketicilerin satın alma gücünün düşmesine ve üretimin birçok şirket için karsız hale gelmesine neden oluyor.

Bu arada, Almanya’da ağustosta yüzde 7,9 olan yıllık enflasyon da enerji ve gıda fiyatlarındaki son yükselişle eylülde yüzde 10’a çıkarak 1951’den bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaşmıştı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.