DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Almanya’da toptan eşya fiyatları ekimde geriledi

15.11.2022
A+
A-

Almanya’da toptan ticaretteki fiyatlar üzerindeki güçlü yukarı yönlü baskı ekimde zayıfladı. Toptan Eşya Fiyat Endeksi, ekimde bir önceki aya göre yüzde 0,6 geriledi.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) verilerine göre, Almanya’da Toptan Eşya Fiyat Endeksi, ekimde bir önceki aya göre yüzde 0,6 geriledi.

Yıllık bazda ise yüzde 17,4 arttı. Endeks, yıllık bazda ağustosta yüzde 19,9 ve eylülde ise yüzde 18,9 artmıştı.

Destatis açıklamasında, “Ekim 2022’de toptan eşya fiyatlarındaki bir önceki yıla göre yüksek artış, halen birçok ham madde ve ara ürün fiyatlarındaki keskin artıştan kaynaklandı” denildi.

GELİŞMELER ENFLASYON İÇİN GÖSTERGE NİTELİĞİ TAŞIYOR

Toptan eşya fiyatları ekimde yıllık bazda petrol ürünlerinde yüzde 41,5, katı yakıtlarda yüzde 99,1 artış kaydetti. Ekimde hayvan yemi fiyatlarındaki artışın yıllık bazda yüzde 27,6 olması dikkati çekti.

Süt, yumurta, ve yemeklik yağ fiyatları da yıllık yüzde 39,8 yükseldi.

Toptan satış, üretici ve son tüketici arasındaki bağlantı noktası olduğundan bu gelişme gelecekteki enflasyon eğilimleri için gösterge niteliği taşıyor.

Ülkede eylülde yüzde 10 olan yıllık enflasyon, enerji ve gıda fiyatlarındaki son yükselişle ekimde yüzde 10,4’e çıkarak 1951’den bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaşmıştı.

    Paylaş
Twitter Facebook Flipboard Linki Kopyala
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.