DOLAR 32,3583
EURO 34,9921
ALTIN 2.326,20
BIST 9.112,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 19°C

Almanya’da perakende satışlar ağustosta geriledi

07.10.2022
A+
A-

Almanya’da reel perakende satışlar, ağustosta tüketicilerin yüksek enflasyon karşısında satın alma talebinin az olması nedeniyle yüzde 1,3 geriledi.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), perakende satışlara ilişkin ağustos ayı geçici verilerini açıkladı.

Buna göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış reel perakende satışlar, ağustosta bir önceki aya kıyasla yüzde 1,3 düştü. Satışlar, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 4,3 azalış kaydetti. Piyasalarda reel perakende satışlara ilişkin beklenti yüzde 1,1 düşüş olması yönündeydi.

GIDA, İÇECEK VE TÜTÜN ÜRÜNLERİNDE TALEP DÜŞÜK 

Alman İstatistik Ofisi, ağustosta gıda, içecek ve tütün ürünlerine talebin düşük olduğunu belirtirken, bu ürünlerde perakende satışlar aylık yüzde 1,7 ve Ağustos 2021’ye göre de reel olarak yüzde 3,1 düştü. Gıda perakendeciliğinde satışlar, ağustosta Ocak 2017’den beri en düşük seviyeye geriledi.

İnternet ve posta yolu ile siparişler, reel olarak aylık bazda yüzde 7 ve mobilya, beyaz eşya ve inşaat malzemeleri perakende satışları da yüzde 1,1 düştü. Gıda dışı perakende (tekstil, giyim, ayakkabı ve deri ürünleri) reel satışlarında da yüzde 0,5 gerileme görüldü.

Almanya’da ağustosta yüzde 7,9 olan yıllık enflasyon, enerji ve gıda fiyatlarındaki son yükselişle eylülde yüzde 10’a çıkarak 1951’den bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaşmıştı.

Enerjideki yüksek fiyatlar, tüketicilerin satın alma gücünün düşmesine ve üretimin birçok şirket için karsız hale gelmesine de neden oluyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.