DOLAR 32,4337
EURO 34,5931
ALTIN 2.384,21
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 17°C
Cts 20°C
Paz 20°C

Alibaba kurucusu Jack Ma emekli oluyor!

08.09.2018
A+
A-

Ma, New York Times‘a verdiği röportajda Pazartesi günü emekli olacağını ve bundan sonra hayır kurumlarına zaman ayıracağından söz etti.

Tabii ki bu Jack Ma’nın tamamen Alibaba’dan elini eteğini çektiği anlamına gelmiyor. Çin’in en zengin iş adamı şirketin yönetim kurulunda yer almaya devam edecek.

Trendyol, Alibaba’ya satıldı! İşte resmi açıklama!

Trendyol, dünyanın en büyük e-ticaret platformlarından birisi olan Alibaba tarafından satın alındı .İşte Rekabet Kurumu’nun açıklaması!

Jack Ma‘nın böyle bir karar almasında Bill Gates‘e olan hayranlığının neden olduğu düşünülüyor. Gates‘in Microsoft‘u bırakıp servetini hayır işlerine ayırmış olması, Ma‘ya da ilham olmuş olabilir.

Alibaba kurucusu Jack Ma‘nın da tıpkı Bill Gates gibi kendi  adına kurduğu Jack Ma Vakfı adlı bir vakfı bulunuyor.

Eski bir İngilizce Öğretmeni olan Ma röportajında özellikle eğitim alanında bağışlar yapmak istediğini açıkladı. Jack Ma şu an için 40 Milyar doları aşkın bir servete sahip ve dünyanın en zenginleri arasında yer alıyor.

Alibaba 19 yılda nereden nereye geldi?

Alibaba öncesi başka bir E-Ticaret girişimde bulunan Ma ilk denemesinde başarısız oldu. Ancak 17 arkadaşıyla birlikte 1999 kurduğu Alibaba kısa sürede,  İnternet dünyasının en büyük şirketlerinden biri  haline geldi.

Jack Ma‘nın Alibaba ismini bütün dünyada bilinen bir masalın ismi olduğu için seçtiği biliniyor.

Alibaba ilk kurulduğunda 100 bin dolarlık bir sermayeye sahipti. İlk başlarda Alibaba sitesi kendi ülkesinde bile alay konusu olmuştu. Kimse İnternet üzerinden Çin menşeli ürünlerin listelendiği bir E-Ticaret fikrinin başarılı olacağına inanmıyordu.

İlk başlarda sitede sadece ürün listeleme yapılabiliyor, ödeme sistemi bulunmuyordu. Ali Pay elektronik ödeme sistemiyle birlikte Jack Ma bu sorunu da ortadan kaldırdı.

 

Kısa sürede sadece Çin’de değil  tüm dünyada adından söz ettirmeye başlayan Alibaba, 2003 yılında ise Çin‘de de büyük bir güce sahip olan e-bay‘e karşı Taobao sitesini kurdu.

Açık arttırma pazarında rakipsiz olan e-bay, Taobao sonrası 2006 yılında Çin pazarından büyük oranda çekilmek zorunda kaldı.

Bugün sadece E-Ticaret sektöründe değil Bulut Bilişim‘den Dijital Medya‘ya kadar bir çok alanda Alibaba‘nın yatırımları bulunuyor.

Bugün Çin’in en büyük sosyal medya platformu olan Weibo‘da da Jack Ma‘nın önemli bir hissesi olduğunu hatırlatalım.

Bugün bu kadar başarılı bir iş adamı olan 54 yaşındaki Ma‘nın geçmişi ise başarısızlıklarla dolu. Ancak tüm bunlara rağmen Ma, hiç pes etmeden yoluna devam etmiş.

Jack Ma’nın kısa hikayesi

Asıl adı Ma Youn olan ünlü iş adamına Jack ismi 9 yaşında İngilizce öğrenmek için rehberlik yaptığı turistler tarafından, adını telaffuz edemedikleri için verildi. Ma‘nın okul hayatı ne yazık ki pek istediği gibi gitmedi.

İlk ve ortaokul ve giriş sınavlarında ilk seferinde başarılı olamayan Ma, Üniversiteye de ancak üçüncü denemesinde girebiliyor. Harvard‘a da başvuran Jack Ma tam 10 kez red cevabı alıyor.

İngilizce Öğretmenliği bölümünü kazanan iş adamı mezun olduktan sonra da başarısızlık çemberinden kurtulamadı. Ma, KFC ve Polislik dahil olmak üzere tam 30 işten red cevabı almıştı.

Ancak daha sonra ABD‘ye 1995‘te tercümanlık yapmaya gitmesiyle her şey değişmeye başladı. İnternet ile bu yolculukta tanışan Ma, Çin ürünlerinin arama motorlarında listelenmediğini fark etti.

İşte Ma, Çin ürünlerini listeleyen ve dünyaya pazarlayan bir E-Ticaret sitesi kurmaya böylece karar vermiş oldu.

Peki siz ne düşünüyorsunuz, Jack Ma sonrası Alibaba dünya pazarında güçlenmeye devam edebilir mi? Yorumlarınızı bekliyoruz. 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.