DOLAR 32,5771
EURO 34,7943
ALTIN 2.511,15
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 22°C
Sal 22°C

ALES/2 başvuru kılavuzu ÖSYM ais GİRİŞ | 2018 ALES sınavı başvurusu nasıl yapılır ücret ne kadar?

26.07.2018
A+
A-

ALES/2 başvuru kılavuzu 2018 ALES başvuru ne zaman, nasıl yapılır? ALES Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2018-ALES/2) başvuruları alınmaya başladı. Başvurular 2 Ağustos 2018 tarihine kadar yapılabilecek.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığından (ÖSYM) yapılan duyuruda, 2018-ALES/2’nin 30 Eylül 2018 tarihinde 81 il merkezinde uygulanacağı belirtilerek, “Sınav saat 10.15’te başlayacak ve cevaplama süresi 150 dakika olacaktır. Sınava başvurular, 24 Temmuz-2 Ağustos 2018 tarihleri arasında yapılacaktır. Adayların başvuru sürecinde 2018-ALES/2 Kılavuzunu dikkatle incelemeleri önerilmektedir” denildi. 2018-ALES/2 Kılavuzuna http://www.osym.gov.tr/ adresinden ulaşılabilecek.

ALES BAŞVURUSU İÇİN TIKLA

2. ALES NE ZAMAN?

2018 2. ALES sınavı 30 Eylül 2018 tarihinde gerçekleştirilecek. Bu sınavın sonuçları ise 25 Ekim 2018 tarihinde açıklanacak.

Sınavın başlangıç saati 10.00. 180 dakika sürecek olan sınav 81 il merkezi ile birlikte Lefkoşa’da gerçekleştirilecektir. Sınav giriş binalarına adayların sınav saatinden en az bir saat önce gelmeleri gerekmektedir. Bu, gerekli güvenlik kontrollerinin ve giriş işlemlerinin daha hızlı yapılmasını sağlayacaktır. Diğer sınavlarda uygulanmaya başlandığı gibi bu sınavda da 09.45’ten sonra gelen adaylar sınav giriş binalarına alınmayacaktır.

 ALES’in açılımı Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi giriş sınavıdır. Yüksek öğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, çevirici, uzman, eğitim öğretim planlamacısı, araştırma görevlisi gibi görevlerde yer almak için açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atamalarda, ülkemizde lisansüstü eğitime girişte ve yurtdışında lisansüstü eğitim almak için gönderilecek adayların seçiminini yapmak için uygulanan bir sınavdır.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından İlkbahar ve Sonbahar olmak üzere yılda iki defa yapılır.  Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavına giren adayların sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 puan (tezsiz yüksek lisans programları için senatolarca daha düşük bir puan belirlenebilir), lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için ise en az 80 puan almaları gerekmektedir.

ALES/2 BAŞVURU TARİHİ NE ZAMAN?

2018 2. ALES başvuruları 24 Temmuz – 2 Ağustos 2018 tarihleri arasında laınacak. Adaylar, ALES başvuru işlemlerini ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr/ internet adresi üzerinden T.C. Kimlik numaraları ve şifrelerini girerek gerçekleştirecek.

ALES başvuru kılavuzu henüz yayınlanmadı. Başvuruların başlayacağı gün başvuru kılavuzu yayınlanacak ve başvuru ve sınav hakkında tüm detaylar belli olacak.

ALES/2 BAŞVURUSU NASIL YAPILACAK?

ALES başvuru kılavuzu henüz yayınlanmadı. Başvuru kılavuzu yayınlanacağı zaman sınavın detayları da belli olacak. Sınav başvurusunda bulunmak isteyen adaylar için iki farklı seçenek bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi başvuru merkezleri aracılığı ile başvuru yapmak diğeri de Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)’nin aday işlemleri sisteminden başvuru yapmaktır. ÖSYM sisteminde adayın kayıtlı olan geçerli bir fotoğrafı olması gereklidir. Geçerli fotoğraf ÖSYM başvuru merkezi tarafından son 50 ay içerisinde çekilmiş fotoğraf demektir. Adayın geçerli bir fotoğrafı varsa başvuru işlemini aday işlemleri sisteminden kendisi de gerçekleştirebilir.

 ALES/2 BAŞVURU ÜCRETİ NE KADAR?

2018 ALES İlkbahar dönemi sınavı için ücret, ÖSYM tarafından 90 TL olarak belirlenmiştir. Adaylar sınav ücretlerini 2018 ALES kılavuzunun sonunda yer alan bankalar aracılığı ile ödeyebilir. Bunun dışında ÖSYM’nin ‘’Ödemeler’’ sistemini de kullanarak kredi kartı/banka kartı ile ödeme imkanı bulunmaktadır.

Sınav için gerekli olan ücretin son ödeme süresi başvuru süresinin bitiminden bir sonraki gün sona erecek. Bankalar ile yapılacak olan ödemelerin mesai saati bitimine kadar yapılması gereklidir. ÖSYM’nin ‘’Ödemeler’’ sistemi ile yapılacak olan ödemeler ise aynı gün saat 23.59’a kadar yapılabilir.

ALES/2’E KİMLER BAŞVURU YAPABİLİR?

ALES’e başvuracak olan kişilerin bir lisans programından mezun olabilecek durumda olması, lisans programını bitirmiş olması ya da denklik belgesi almış olunması kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi bitirilmiş olması gereklidir.

ALES/2 PUANI NE KADAR SÜRE GEÇERLİDİR?

Adayların ALES’ten alacakları puan, sınavın yapıldığı tarihten itibaren 3 yıl geçerlilik süresine sahiptir. Başvuru yapılacağı zaman geçerlilik süresi bulunan en yüksek ALES puanı kullanılabilir. ALES’e girmek için bir sınır olmadığından dileyen adaylar tüm ALES’ler için başvuru işlemi yapabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.