DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C

Alerji Nedir

19.06.2020
A+
A-

Alerjen olarak isimlendirilen toz akarı, polenler, beslenme gibi öğeler bayağı bir insanda herhangi bir sıkıntı yaşatmazken alerjik kişilerde bu maddelere eşit geldiğinde gövde bunu korkutma olarak görüp reaksiyon verir. Peki alerji nedir? İşte alerji ile ilgili tanıdık her şey haberimizde…

ALERJİ NEDİR?

Türkiye Milli Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği’ne kadar alerji, vücudumuzun normla şartlarda zararsız olan öğelere aleyhinde olağandışı cevabı olarak tanımlanabilir. Alerjen olarak isimlendirdiğimiz bu maddeler ile (konut tozu akarları, polenler, besinler vb) sıradan kişiler eşit geldiğinde herhangi bir bezginlik yaşamazken, alerjik halk bu alerjenleri kendi vücutlarına “tehdit” olarak görüp tepki verirler. Ve hepimizin daha önce de karşılaştığı gibi, vücudumuzun farklı taraflarında alerjik semptomlar görülür.

Alerjisi olan insan alerjene denk geldiğinde, alerjik tepkime anında gerçekleşmez. Bağışıklık sisteminin alerjeni tanımak ve hatırlamak için zamana ihtiyacı vardır. Bu maddeye aklıselim duruma geldikçe, bağışıklık sistemi ona saldırı taparcasına sevmek için antikorlar üretmeye sürat verir. Bu aşamaya da duyarlılaşma denir. Bu duyarlılaşma vakit olarak birkaç sene de devam edebilir birkaç gün de. Ayrıca mevsimlik alerjiler de yer almaktadır.

ALERJİ SEBEPLERİ

Alerjenler 5 asıl başlıkta toplanabilir:

“Çevresel alerjenler:

– Konut tozu akarları

– Polenler

– Küf mantarları

– Hayvan alerjenleri

Böcek alerjenleri

Beslenme alerjenleri

İlaç alerjenleri

Mesleki alerjenler”

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.