DOLAR 32,4960
EURO 34,9488
ALTIN 2.429,76
BIST 9.795,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Akciğerin Güçlenmesini Sağlıyor!

18.04.2020
A+
A-

Göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Zekai Tarım, diyafram egzersizi, büzük dudak solunumu, yürüyüş ve yoga yaparak akciğerin güçlendirilebileceğini söylüyor. Covid-19 virüsünün en çok akciğerleri etkilediğini ifade eden Dr. Zekai Tarım, “Virüs zatürre gelişmesine neden olarak hastalarda nefes darlığı oluşturuyor. Bu nedenle bu hastalığa yakalananların, tedavi olup iyileşenlerin veya sağlıklı olup evde izole olanların yapabileceği bazı solunum egzersizleri mevcut. Bu egzersizler akciğer kapasitesinin artmasına, solunum kaslarının güçlenmesine, oksijen satürasyonunun yükselmesine yardımcı oluyor,” şeklinde konuştu.

Basit egzersiz yapılabileceğini belirten Dr. Tarım’ın önerileri şu şekildedir:

“Dizleriniz bükülü olarak sırt üstü uzanın veya bir sandalyede otururken, bir elinizi göğüs kafesinin üstüne diğer elinizi de karnınızın üst kısmına koyun (midenizin üstüne). Burnunuzdan sakince nefes alın ve bu esnada karnınızdaki elinizin yukarıya kalkması için karnınızı şişirin (göğüs kafesinizdeki eliniz hareket etmemeli). Ardından burnunuzdan aldığınız havayı, ağzınızdan yavaş yavaş verin, nefesinizi verirken karın kaslarınızı kasın. Bu hareket en önemli solunum kası olan diyaframı güçlendirir. Bu nefes egzersizini günde 5-10 dakika süre ile üç ya da dört kez yaparsanız, nefesinizi daha kolay almanızı sağlayacaktır ve zaman içinde otomatik hale gelecektir.”

BÜZÜK DUDAK HAREKETİ

Bu egzersizde, oturur vaziyette burnunuzdan nefes alın, dudaklarınızı iyice büzerek ıslık çalar şekilde yavaşça nefesinizi verin. Bu şekilde akciğerinizin kapasiteni artırıp, içerdeki havayı büyük ölçüde boşaltmış olursunuz. Bu egzersizi her gün 2-3 defa beş dakika uygulayabilirsiniz.

Karantina sürecinde evin içerisinde de yürüyüş yapılabilir. Evde yürüyüş süresini altı dakika olarak belirleyebilirsiniz. Bu egzersizde zaman tutarak ev içinde altı dakika süresince kaç metre yürüdüğünüzü hesaplayabilirsiniz. Yürüyüşün temposunda hafif, orta tercih edilmelidir. Bu tempo yürürken konuşmayı engellemeyecek bir tempodur. İleri düzey kalp yetersizliği olan hastaların bu tempoda yürüyüş yapmaları uygun olmayabilir.

İLİşKİLİ HABERLER Coronavirüsle Savaşmak İçin Yoga Yapın

Coronavirüsle Savaşmak İçin Yoga Yapın

Karantina Günlerinde Yogaya İlgi Arttı

Karantina Günlerinde Yogaya İlgi Arttı

Egzersiz Yaparak Coronavirüsü Önlenebilir mi?

Egzersiz Yaparak Coronavirüsü Önlenebilir mi?

Bu Egzersiz Soluk Borusunun Temizlenmesini Sağlıyor

Bu Egzersiz Soluk Borusunun Temizlenmesini Sağlıyor

İLİşKİLİ GALERİLER Meditasyon Yapmak Bir Tık Uzağınızda

Meditasyon Yapmak Bir Tık Uzağınızda

Nefes Egzersizleri ve Teknikleri

Nefes Egzersizleri ve Teknikleri

40 Yaş Üstü Kişilerin Yapması Gereken Egzersizler

40 Yaş Üstü Kişilerin Yapması Gereken Egzersizler

Meditasyon Çeşitleri ve Yararları

Meditasyon Çeşitleri ve Yararları

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.