DOLAR 32,2937
EURO 34,8240
ALTIN 2.412,97
BIST 10.267,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Sal 25°C
Çar 20°C
Per 17°C
Cum 16°C

Akaryakıt İstasyonlarına Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz Kullanma Zorunluluğu Geldi

27.03.2021
A+
A-

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ’indeki değişiklikle akaryakıt satışı yapan işletmeleri ilgilendiren bir gelişme yaşandı. İlgili tebliğde yer alan bilgilere göre işletmeler bundan sonra, mevcut ödeme kaydedici cihazları yeni nesil ürünlerle değiştirmek zorunda olacaklar. 

Resmi Gazete’de yer alan bilgilere göre akaryakıt istasyonları, eski nesil elektronik kayıt ünitesi olmayan ödeme kaydedici cihazlar, 30 Haziran’a kadar eski nesil elektronik kayıt ünitesi olan ödeme kaydedici cihazlar ise 31 Aralık tarihine kadar yeni nesil cihazlar ile değiştirilmek zorunda. Böylelikle güvenliği iyileştirilmiş ve anlık veri aktarımı yapabilen kaydediciler, Türkiye genelinde kullanılmaya başlayacak.

Üçüncü taraflara satış ve devir işlemi yasaklandı

Akaryakıt istasyonlarında yeni dönem

İlgili tebliğde yapılan düzenleme ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından onaylanmış olup bugün kullanılmakta olan pompa ödeme kaydedici cihazların satış ve devirleriyle ilgili de yasaklama getirildi. Düzenlemeye göre elektronik kayıt ünitesi bulunmayan pompa ödeme kaydedicilerin satış ve devirleri bugün, elektronik kayıt ünitesi olan ödeme kaydedicilerin satış ve devirleri ise 1 Ocak 2022 tarihi itibarıyla yasaklandı.

Yapılan düzenlemeyle kullanılmaya başlayacak olan yeni nesil ödeme kaydediciler, araç yerine bidon ya da varil gibi taşıma araçlarıyla yapılan satışlar için de özel bir modül içerecek. Buna göre vatandaşlar, akaryakıt istasyonuna gittiklerinde TC kimlik numarası ya da vergi numarası gibi resmi bilgilerini işletecekler. Araç dışı akaryakıt satın almak, bundan sonra yalnızca bu bilgilerin işlenmesiyle yapılacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.