DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Ailevi Akdeniz Ateşi Nedir, Belirtileri Nelerdir?

10.09.2021
A+
A-

Kalıtsal bir hastalık olan Ailevi Akdeniz Ateşi nedir? Ailevi Akdeniz Ateşinin belirtileri nelerdir? Ailevi Akdeniz Ateşinin tedavisi nedir? Sorularını sizler için araştırdık. İşte ailevi Akdeniz ateşi hakkında merak edilenler…

Genetik hastalıkların başında gelen ve son yıllarda giderek artan ailevi Akdeniz ateşi hakkında; olan Ailevi Akdeniz Ateşi nedir? Ailevi Akdeniz Ateşinin belirtileri nelerdir? Ailevi Akdeniz Ateşinin tedavisi nedir? Gibi en sık aratılan soruları sizler için haberimizde bir araya getirdik. 

AİLEVİ AKDENİZ ATEŞİ NEDİR?

FMF hastalığı olarak da bilinen Ailevi Akdeniz Ateşi hastalığı genetik bir rahatsızlıktır. MEFV adlı kromozom bu hastalığın ortaya çıkmasına neden olmaktadır. İltihabi bir hastalık çeşididir. Tekrarlanan ataklarla kendini gösterir. Bu hastalık daha çok Akdeniz kökenli insanlarda görülür. 

AİLEVİ AKDENİZ ATEŞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

-Çocukluk çağında başlayan Ailevi Akdeniz Ateşi hastalığı genellikle 1 ile 3 gün arasında süren ataklarla kendini gösterir. Bazı atakların geçmesi haftaları hatta ayları bulur. 20 yaşından önce başlayan bu atakların çoğunu FMF hastası 10 yaşına kadar yaşamış olur.

-En sık karşılaşılan belirtileri ise; karın ağrısı, eklemlerde meydana gelen ağrı, yüksek ateş, göğüs arısı, kas ağrısı, eklemlerde, diz kapaklarında şişme ve kabızlıktır.

-Bu ataklar zaman zaman hastayı yoklar ve hastanın yaşam kalitesini düşürür. Bu ağrılar hastanın zor zamanlar geçirmesine neden olur. Atakların ne zaman gerçekleşeceği belli olmaz. Ataklar arasında 2 hafta sürede olabilir, 2 ay kadar da bir süre olabilir. Ayrıca hastanın stres, heyecan, üzüntü ve adet görme durumları atakların gelişimini hızlandırabilir. 

AİLEVİ AKDENİZ ATEŞİ SEBEBİ NEDİR?

FMF adıyla bilinen Ailevi Akdeniz Ateşi kalıtsal bir hastalıktır. MEFV geninin işlevini yerine getirememesinden ötürü karın bölgesinde, akciğer ve eklemlerde iltihap oluşur. İltihaba bağlı olarak hastada yüksek ateş gelişir. Hastada ateşle birlikte iltihaplı bölgede ağrı görülür. FMF yani Ailevi Akdeniz Ateşi bulaşıcı bir hastalık değildir.

AİLEVİ AKDENİZ ATEŞİ TEDAVİSİ NEDİR?

-Ailevi Akdeniz Ateşinin tam olarak bir tedavisi mümkün değildir. Ancak hastanın ve atakların seyrine göre uzman doktor tarafından ilaç tedavisi uygulanabilir. Uygulanan ilaç tedavisi atakların gelişimini yavaşlatabilir, hatta tamamen önleyebilir. 

-İlaçlar düzenli kullanımda ataklar önleyebileceği gibi oluşan ataklarda ağrıyı olabildiğince hafifletir. Kolsişin ilacı 1972 yılından beri kullanılan ve Ailevi Akdeniz Ateşi yani FMF hastalığı üzerinde çok etkli bir tedavi yöntemidir.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.