DOLAR 32,1739
EURO 34,9753
ALTIN 2.507,26
BIST 10.895,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Açık
İstanbul
24°C
Açık
Çar 22°C
Per 22°C
Cum 23°C
Cts 23°C

Ağrılı Adet Görme (Dismenore)

20.06.2020
A+
A-

Adet döneminde veya derhal öncesinde karın bölgesinde şiddetli bir ağrı hissedilir. Bu dönemde ortaya çıkan ağrılara tıp dilinde dismenore veya menstrüel kramp denir.

Adet kanaması için tıbbi terim olan dismenorenin iki türü vardır: birincil ve ikincil.

Ilk dismenore, herhangi bir hastalıktan kaynaklanmayan ve tekrarlayan kramplardır. Ilk dismenorede ağrılar genellikle adet kanamasının birincil günlerinde ya da kanama başlamadan birkaç gün önce başlar. Daha Alçak karın, sırt ya da uyluk bölgelerinde hissedilen ağrılar, 12 ila 72 saat sürebilir. Bulantı, kusma ve halsizliğe yol açabilen birincil dismenore, yaş ilerledikçe azalır. Hatta doğumdan sonradan ağrılar tamamen değil olabilir.

İkincil dismenore ise üreme organlarında endometriozis, adenomiyoz ya da enfeksiyon gibi rahatsızlıklardan dolayı meydana gelen ağrıdır. İkincil dismenoreda adet krampları birincile tarafından daha uzun sürer ve daha şiddetli olur. Oysa birincilde olduğu gibi bulantı, kusma, halsizlik ağrıya çoğu vakit eşlik etmez.

AĞRILI ADET GÖRME NEDENLERİ NELERDİR?

Uterusta prostaglandin adı bahşedilen kimyasal bir madde, adet esnasında güçlü bir şekilde büzülür ve adet kramplarına niçin olur. Bir kadının adet döngüsü her tarafında daralan rahim, fazla enerjik bir şekilde kasıldığında yakındaki kan damarlarına zorlama yapar. Kan damarlarına karşısında yapılan zorlama ise adale dokusuna oksijen beslemesini kesebilir.

AĞRILI ADET (DİSMENORE) BELİRTİLERİ NELERDİR?

Her kadında farklı belirtiler belirten ağrılı adet görmenin belirtileri şöyledir:

Baş ağrısı

Bulantı – Kusma

Baş dönmesi

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.