DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 20°C

Ağız Yarası Nasıl Geçer?

30.07.2020
A+
A-

Konuşmakta zorlanmak, yemek yemede veya bir şeyler içmede güçlük çekmek gibi problemlere sebep olmaktadır. Peki ağız yarasının nedenleri nelerdir? Ağız yarası nasıl geçer?

Ağız Yarası Nedir

Ağız yarası, ağız içinde ve dudakların üzerinde oluşan, yüzeyleri genellikle beyaz ve sarı, etrafı kızarık olan bir oluşumdur. Bu oluşumlar, sızılara ve yanmalara da neden olmaktadır. Bulaşıcı özelliği yoktur.

Ağız Yarasının Nedenleri

Ağızda oluşan yaraların nedeni pek çok şey olabilir. Genellikle bu yaralar kendi kendilerine yaklaşık bir haftada iyileşirler. Fakat kimi ağız yaraları inatçı bir şekilde, düzeldikten sonra da belli aralıklarla tekrar oluşmaktadır. Böyle bir durumunuz varsa, bir doktora başvurmanız gerekir. Ağız kanseri gibi hastalıkların da habercisi olabilecek bu durum için erkenden önlem alınmalıdır.

Geçici ağız yaralarının nedenleri

– Stresli yaşam

– Sık sık aşırı sıcak içecekler tüketmek

– Dudak, yan dudak içi ve dil ısırma alışkanlığı

– Alerjik reaksiyona sebep olan yiyecekler

– Çok tuzlu, çok ekşi ve çok baharatlı yiyecekler

– Diş fırçalarken dikkatli davranmamak ve sert yapılı diş fırçaları

– Vitamin eksikliği veya anemi

Ağız Yarası Nasıl Geçer

1- Bol bol su tüketmek, hem vücudumuzu doğal yoldan iyileştirme yöntemlerinden biridir hem de su tüketimi ağız içindeki yarayı yumuşatacaktır

2- Diş macununu değiştirmek de ağız yarasını hafifletmek için bir yöntem olarak denenebilir.

3- Ağzınızı ne kadar temiz tutarsanız, ağız içinizdeki zararlı bakteri ve mikrop üremelerini de o kadar engellemiş olursunuz. Düzenli ve özenli olarak günde iki kere dişlerinizi fırçalamalısınız.

4- Acı, ekşi veya baharatlı yiyeceklerden kaçınmalısınız.

5- Ağız içindeki yaraların en büyük düşmanı olan alkollü içeceklerden ve sigaradan uzak durmalısınız.

6- Yarım bardak ılık su içine biraz tuz koyarak gargara yapmak da enfeksiyondan kurtulmanızı kolaylaştırır ve ağız yaralarını küçültür.

7- 1 tam limonun suyunu sıkarak ağzınızda bir süre bekletebilirsiniz.

8- B12 vitamini ile demir ve çinko taksiyesi de alabilirsiniz.

9- Yeşil sebzelerle beslenmek de ağız yarasından kurtulmanız için bilinen bir diğer yöntemdir.

Ağız Yarası Çeşitleri

1- Aft: En yaygın ağız yarası çeşididir. Çoğu zaman ağzın iç bölgesinde oluşur. Üzeri beyaz ve çevresi kızarık olur. Genellikle ağrı yapar.

2- Uçuk: Görünüş olarak afta benzerler ve çoğu zaman dudak üstü veya kenarlarında ortaya çıkarlar. İçi sıvı dolu şişlikler olarak gözlenirler.

3- Pamukçuk: Sarı veya beyaz renkli ağrı yapmayan lezyonlardır. Küçük yaşlarda ve bebeklerde daha sık görülürler.

4- Liken Planus: Yüksek oranda dil yüzeyinde gözlenen kabarık oluşumlardır. Kırmızı veya mora yakın bir renkte olurlar. Dokunulduğunda acı hissine sebep olurlar.

İLİşKİLİ HABERLER Aft Nasıl Geçer?

Aft Nasıl Geçer?

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.