DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Afyonkarahisar’da Yaralı Yaban Hayvanlarının Umut Dolu Tedavi Süreci

Afyonkarahisar’da yaralı yaban hayvanlarının umut dolu tedavi süreci ve doğaya yeniden kazandırılma hikayeleri hakkında bilgi alın.

09.07.2025
A+
A-

Afyonkarahisar’da Araç Ezmesi Sonucu Yaralanan Kaplumbağa ve Diğer Yaban Hayvanlarının Tedavisi

Afyonkarahisar’da, trafik kazası sonucu zarar gören ve kabuğu kırılarak kopan “Tosbik” adlı kaplumbağa, diş hekimliğinde kullanılan özel akrilik dolgu malzemesiyle yeniden hayata tutundu. Afyon Kocatepe Üniversitesi Yaban Hayatını Kurtarma, Rehabilitasyon, Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (AKÜREM), bölgedeki yaralı ve bakıma muhtaç yaban hayvanlarının tedavi ve rehabilitasyon çalışmalarını kararlılıkla sürdürüyor.

Yaralı ve Rehabilite Edilen Hayvanlar

Merkezde, sağ dizinden ciddi şekilde yaralanan bir tilki ile araç çarpması sonucu üst kabuğunun yaklaşık üçte ikisinin kopmasıyla büyük yara alan kaplumbağanın tedavisi devam ediyor. ‘Tosbik’ isimli kaplumbağanın kabuğunun onarımı için diş hekimlerinin kullandığı özel akrilik dolgu malzemesi tercih edildi. Ayrıca, Şuhut’taki keklik üretim tesisinden ishal şikayetiyle getirilen yaban kuzusunun tedavisi başarıyla tamamlandı ve sağlığına kavuşma aşamasında.

Tilkinin Rehabilitasyonu ve Doğaya Salımı

Merkezdeki veteriner ve biyologlar, yaklaşık bir hafta önce Afyon Zafer Tepesi yakınlarında bulunan ve ayağına basmakta güçlük çeken tilkiyi fark ederek, koruma altına aldı. Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürlüğü ekipleriyle iş birliği içinde, tilkinin diz ekleminde iltihap ve yangı tespit edilerek tedaviye başlandı. Prof. Dr. İsmail Aytekin yaptığı açıklamada, “İyileşmenin ardından tilki, doğal yaşam ortamına yeniden kazandırılacak ve doğaya salınacaktır” dedi.

Kabuk Kopması ve Akrilik ile Onarım

Araba çarpması sonucu üst kabuğu ciddi şekilde zarar gören kaplumbağanın tedavisi 6 gün önce başladı. Kaplumbağanın kabuğunun yaklaşık üçte ikisi ezilmiş ve kopmuştu. Pansuman ve temizlik işlemlerinden sonra, diş hekimlerinin kullandığı akrilik malzeme ile kabuk bölgesi dikkatlice onarıldı. Bu yöntem, kaplumbağanın iyileşme sürecini hızlandırırken, sağlığı da yakından takip ediliyor. “Kaplumbağanın genel durumu çok iyi, yemesi ve içmesi normal seviyede” şeklinde bilgi verildi.

Yaban Kuzusunun Sağlığına Kavuşması

Yaklaşık iki ay önce Şuhut’taki keklik üretim merkezinden getirilen yaban kuzusu, enfeksiyona bağlı ishal şikayetiyle merkezde tedavi edildi. Prof. Dr. İsmail Aytekin açıklamasında, “Kuzunun enfeksiyonunu tedavi ettik ve sağlığına kavuşturduk. Rehabilitasyon sürecinin ardından, doğal yaşam alanına özgür bırakılacak” ifadelerini kullandı.

Merkez, yaban hayvanlarının doğaya kazandırılması ve korunması amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Yaralı ve hasta hayvanlar, uzman ekipler tarafından titizlikle tedavi edilerek, yeniden doğada yaşamlarını sürdürmeye hazırlanıyorlar.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.