DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Afet Risk Azaltma Çalışmaları ve Genelge

Afet risklerini azaltmak için yürütülen çalışmalar ve genelge hakkında detaylı bilgi edinin. Güvenli bir gelecek için adımlar atın.

09.04.2025
A+
A-

Son zamanlarda meydana gelen hidro-meteorolojik ve jeolojik kökenli olayların önlenmesi adına, bu tür durumların afete dönüşmemesi için önceden hazırlık yapılmasının ve risk azaltma çalışmalarının kritik öneme sahip olduğu vurgulanmaktadır. Bu bağlamda, ilgili genelge ile valiliklere, çeşitli tedbirlerin alınması talimatı verilmiştir.

Valiliklerin, afet ve acil durumlara karşı ilgili tüm paydaşların katılımıyla uygun periyotlarda toplantılar düzenlemesi beklenmektedir. Bu toplantılarda meteorolojik veriler ile taşkın, heyelan, kaya düşmesi ve çığ gibi afetlerin risk haritalarının değerlendirilmesi önem arz etmektedir.

Ayrıca, genelgede, afet etüt raporları, afete maruz kalan bölgelere dair bilgiler ve imara esas raporların dikkate alınması gerektiği de ifade edilmiştir.

24 Saat Esasına Dayalı Çalışma Sistemi

Afet Risk Azaltma Sistemi (ARAS) üzerinden üretilen tehlike ve duyarlılık haritalarının etkin bir şekilde kullanılmasının önemine dikkat çekilmektedir. Taşkın tahmin ve erken uyarı sistemlerinin aktif bir şekilde devreye alınması gerektiği belirtilmiştir. Bu sistemlerin işleyişinin yanı sıra, vatandaşların sel, su baskını, taşkın, heyelan, çığ ve benzeri olaylar öncesinde, sırasında ve sonrasında nasıl hareket etmeleri gerektiği konusunda bilgilendirilmesi gerekmektedir.

Ayrıca, kritik tesisler ve altyapıların bulunduğu bölgelerde afet risk değerlendirmesi yapılması ve gerekli önlemlerin alınması talep edilmektedir. Genelgede, taşkın tahliye prosedürlerinin de net bir şekilde belirlenmesi gerektiği kaydedilmiştir.

Meteorolojik uyarı durumlarında, acil müdahale ekiplerinin teyakkuz halinde bulundurulması gerektiği ifade edilmiştir. Bu kapsamda, 24 saat esasına dayalı vardiyalı çalışma sisteminin uygulanmasının önemi vurgulanmaktadır.

Sonuç olarak, genelgede “olmadan önle” anlayışı doğrultusunda devletin tüm kurumlarının tam koordinasyon içerisinde ve ortak bir şekilde çalışmaya devam ettiği belirtilmiştir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.