DOLAR 32,2020
EURO 35,0069
ALTIN 2.504,53
BIST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Paz 24°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Adil Kullanım Kotası sonunda kalkıyor!

05.11.2018
A+
A-

Çoğu internet kullanıcısının merak ettiği ” Adil Kullanım Kotası ne zaman kalkacak?” sorusu sonunda cevap buldu. Bakan Mehmet Cahit Turhan, yapmış olduğu açıklama ile birlikte Adil Kullanım Kotası’nın 2019 yılı içerisinde kaldırılacağını müjdeledi.

Böylece Bakan Turhan, bir süredir sosyal medyada tartışma konusu olan adil kullanım kotasını yeni yıl ile birlikte tamamen hayatımızdan çıkacağını müjdeledi.

İlk olarak alınan kararları hatırlayalım. 1 Mayıs 2017 itibarıyla gece 02:00 – sabah 08:00 arası AKK uygulaması geçerli olmayacaktı. Ayrıca bugüne kadar 100 Mbit interneti olan da, 16 Mbit internet olan da kotası dolunca 3 Mbit ile sınırlandırılıyordu. Geçtiğimiz yıl alınan karar ile birlikte kullanıcıların sahip olduğu hıza oranla daha adil bir şekilde sınırlandırılacağı açıklanmıştı. Bugün ise alınan karar ile birlikte söz konusu bu uygulama 2019 yılı itibarıyla tamamen hayatımızdan çıkacak.

Adil Kullanım Kotası nedir?

İnternet çağında yaşıyoruz ve artık internet, olmazsa olmazımızın haline geldi. Fakat ülkemizdeki bütün internet servis sağlayıcılarında internet kullanıcılarını oldukça üzen Adil Kullanım Kotası (AKK) adı verilen bir sistem mevcut. AKK, tarifenize bağlı olarak belirli bir kullanım miktarı sonrasında internet hızınızın o ay boyunca internet servis sağlayıcınız tarafından düşürülmesidir.

Bu sorunun cevabı henüz bir kaç yıl öncesine kadar kullanıcılar için oldukça üzücüydü. İnternet hızınız ne kadar yüksek olursa olsun, Adil Kullanım Kotasına ulaştığınız takdirde hızınız 1 Mbps gibi ilkel bir hıza düşürülüyordu.

AKKTürkiye‘nin altyapısında oluşacak bir aşırı yüklenme durumunu önlemek için hazırlanmış bir sistem. Türkiye‘deki internet altyapısının yeni olduğu dönemler için oldukça önemli bir uygulama olduğunu söylemeden geçemeyiz.

Fakat artık Türkiye‘nin internet altyapısı AKK sistemine ihtiyaç duymadan ayakta kalacak kadar güçlü. Bu nedenle de internet kullanıcılarını mağdur eden AKK sisteminin kaldırılması için devlet ve özel şirketler birlikte ciddi çalışmalar yapılıyor.

AKK uygulamasının kalkması internet ve teknoloji kullanımımızı daha iyi bir seviyeye getirecek. Tabii ki sınırlandırmalar kadar hızlı bir internet de çok önemli. Ancak özellikle büyük şehirlerde son yıllarda yapılan internet atılımlarının ve gelinen noktanın hiç fena olmadığını söyleyebiliriz.

Umuyoruz ki yurt genelinde yüksek hızlı internet ihtiyacı eşit şekilde karşılanabilir ve bu sayede aslında hepimiz bilgiye daha kolay ve daha kaliteli bir şekilde ulaşabiliriz. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.