DOLAR 32,3848
EURO 34,7777
ALTIN 2.395,86
BIST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C

Adet Görmeme (Amenore) Nedir?

22.06.2020
A+
A-

Adet kanaması, menstrüasyon döneminde uterusun kendisini yenileyerek vajidan dışarı atma durumuna denir. Bu operasyon 2 ile 5 gün boyuncu devam eder ve iç yüzey hamilelik için hazırlanır. Eğer hamilelik olmazsa, bitmiş menstrüasyon dönemi olur ve bu döngü sürer. Bu koşul doğurganlık süresi boyunca yeniden eder ve menepoz dönemi ile birlikte sona erer. 

ADET GÖRERMEME (AMENORE) NEDİR?

Kadınlarda ilk adet kanaması ortalama 12 yaşında görülürken, birincil adet kanaması için bir takım durumların oluşması lüzumlu.

Oluşması gereken durumlar: 

Uterus ve genital yolların dinç olması

Endometrium tabakasının işlevsel olarak bulunması

Overlerin sağlıklı ve işlevsel olması

Hipotalamus ve hipofizin dinç olması

Adet kanamasının olabilmesi için yukarıdaki 4 durumun da düzenli olması gerekir. Bu koşullar sağlandığı kadınlarda 9 ile 18 yaş aralığında ilk menstüasyonu görülmesi beklenir. Bu durumun olmaması ise amenore olarak adlandırılır. Amonore durumu ise Primer amenore ve sekonder amenore olarak ikiye ayrılır.

Adet Görmeme (Amenore) Nedir?

PRİMER AMENORE NEDİR?

15 yaşına gelen kişilerin yüzde 98’i adet görmüş olur. Bu yaşa gelindiğine yeterli olgunluğa erişemeyen bireylerde menstrüasyonun görülmemesi, primer amenore şüphesini uyandırır. Bunun üstüne kişiye gerekli tetkiklerin uygulanması gerekir. Muhakkak tanı ve çare için de bilirkişi hekime başvurulması gerekir. 

Primer amenoreye sebep olan etmenler:

Doğumsal anomaliler

Hormonal bozukluklar

Uterus ve vajina yokluğu

Üreme organlarının gelişmemesi

Kromozom anormallikler

SEKONDER AMENORE NEDİR?

Kadınlarda; gebelik, menepoz ve emzirme dönemleri dışında 3 ay defalarca adet kanaması olmamasına sekonder amenore denir. Toplum içinde yüzde 2 ila 5 oranında bu koşul gözlemlenir. Sekonder amenorenin en büyük nedenlerinden biri gebeliktir. başkaca ise kortizon kullanımı, bunalım, kemoterapi, steroid, doğum yoklama ilaçları gibi ilaçların kullanılması da adet düzenini bozabilir ya da kesilmesine neden olabilir.

AMENORENİN BELİRTİLERİ NELER?

Adet kesilmesi ya da adet hiç görünmeyen olması

Memeden süt gelmesi

Baş ağrısı ve/ya da görme bozuklukları

Aşırı tüylenme ve sivilcelenme

Pelvik ağrısı

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.