DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 20°C

Adet Ağrısı Nasıl Geçer?

30.07.2020
A+
A-

Adet ağrısı, adet kanaması başlamadan 1-2 gün önce kendini hissettirmeye başlayan, kanamanın arttığı regl döneminde ise daha yoğun yaşanan bir sancı şeklidir. Karın ve rahim bölgesinde kramp sancıları olarak kendini gösterir ve bazı kişilerde bel bölgesine kadar yayılan ağrılar söz konusu olabilir.

Regl dönemini daha şiddetli geçiren kimi kadınlarda ise, baş dönmesi, mide bulantısı, halsizlik ve çarpıntı gibi durumlar da kramp sancılarına eşlik edebilir. Baş ağrısı ve konsantrasyonda bozulmalar da bazen görülmektedir.

Araştırmalara göre, kadınların %60’ı, adet kanaması dönemlerinde ağrı hissetmektedir. Bu ağrı sebebiyle gündelik yaşamlarının pek çok alanında zorluk çektiklerini ifade eden pek çok kadın vardır.

Adet Ağrısının Nedeni Nedir

Regl döneminde, rahim içinde kanamalar olmaktadır. Bu kanamaların dışarı atılabilmesi için rahim kasılmaktadır. rahim kasıldığı için buraya giden kan akışı ve oksijende düşüşler meydana gelir ve bu sebeple adet ağrısı hissedilir. Rahimdeki kasılmalar adet görmeye başlayan her kadında oluşmaktadır ve çoğu kadında da ağrı şeklinde etkilere yol açmaktadır.

Adet Ağrısı Nasıl Geçer?

Adet ağrısını geçirmek için rahim bölgesindeki kan dolaşımını hızlandırmaya yarayacak uygulamalar yapmak yararlı olacaktır. Peki adet ağrısı nasıl geçer? Adet ağrısını geçirmek için neler yapılmalı?

1- Sıcak Uygulamak

Alt karnın rahim bölgesine yakın kısmına sıcak su torbası koymak veya ısıtılmış havlu ile kompres yapmak rahimdeki kan akışını hızlandıracaktır. Bu şekilde ağrı azaltılabilir. Ayrıca ılık bir duş veya ayakların sıcak suda bir süre bekletilmesi de ağrıya iyi gelecektir.

2- Vücudu Rahatlatmak

Bir yatağa uzanarak derin derin nefesler almak ve tüm vücudu gevşeterek uzanmak da adet ağrısına iyi gelir. Ayak uçlarınızdan başlayarak başınıza kadar tüm vücudunuzu tek tek iyice gevşetin. Bu rahatlama sırasından derin ve yavaş nefesler almalısınız. Bi süre bu uygulamaya devam ederseniz, adet ağrılarınızda azalmalar hissedeceksiniz.

3- Spor yapmak

Düzenli olarak spor veya egzersiz yapanlarda, adet ağrılarına daha az rastlanmaktadır. Bisiklete binmek, tempolu yürüyüşler yapmak, yüzmek gibi aktiviteler adet ağrılarınıza iyi gelecektir.

4- Beslenme Düzeni

Şu ana kadar bilimsel olarak kanıtlanmamış olsa da bazı bitkisel ürünlerin ve vitamin içerikli besinlerin adet ağrısına iyi geldiği iddia edilmektedir. Kasların gevşemesine yardımcı olan rezene, papatya, melisa çayı gibi bitki çayları vücudu rahatlatması açısından regl döneminde tüketilebilir. Kahve, çay, kola gibi uyarıcı maddeler içeren içecekler ise bu dönemde azaltılmalıdır. Bunların yanında zencefil, tarçın, fesleğen gibi maddeler de yemeklerde veya içeceklerde kullanıldığı zaman ağrılara iyi geldiği düşünülmektedir.

İLİşKİLİ HABERLER Adet Döngüsünün Bozulmasının En Büyük Nedeni Bu

Adet Döngüsünün Bozulmasının En Büyük Nedeni Bu

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.