Adapazarı’nda Sigarayı Bırakma Günü Farkındalığı
Adapazarı’nda Sigarayı Bırakma Günü, sigara bağımlılığına karşı farkındalık yaratmak için önemli bir adım. Sağlıklı bir yaşam için destek olun!
İHA, Sakarya’nın Adapazarı ilçesinde 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla farkındalık oluşturmak amacıyla oldukça gerçekçi bir tatbikat gerçekleştirdi. Etkinlik kapsamında, kentin en yoğun ve kalabalık bölgelerinden birine cansız bir manken yerleştirildi. Sağlık ve polis ekipleri de tatbikatın başarılı bir şekilde yürütülmesi için hazır bulundu. Etkinlik esnasında, “Sigaraya bağlı ani kalp krizi nedeniyle ölüm” yazılı dikkat çekici bir pankart açıldı.
Senaryoya göre, kalp krizi geçiren mankene müdahale eden sağlık ekipleri, olay yerinde gerçek bir acil müdahale izlenimi yaratmayı başardılar. Olayı izleyen vatandaşlar, tatbikatın etkileyici ve gerçeği aratmayan bir şekilde gerçekleştiğini belirterek, bu tür etkinliklerin önemine vurgu yaptılar.
Sigaranın Zararları Üzerine Açıklamalar
Tatbikatın ardından, Yeşilay Sakarya Şube Başkanı Yusuf Genç, sigaranın zararlarına dair önemli açıklamalarda bulundu. Genç, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her gün 19 bin kişinin sigara bağımlılığı nedeniyle hayatını kaybettiğini ifade etti. Türkiye’de sigara kullanımı yaklaşık 19 milyon kişiyle sınırlı. Yapılan araştırmalara göre, erkeklerde sigara içme oranı yüzde 63, kadınlarda ise yüzde 45 seviyelerinde. Ancak son dönemde kadınlarda sigara kullanım oranı, erkeklerden üç kat daha fazla artmış durumda. Sigara, yalnızca kişinin sağlığına değil, aynı zamanda ailesine, çevresine ve cebine de zarar veren bir bağımlılıktır. Bu madde, içerdiği 400’den fazla zararlı bileşenle gençlerimizin sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor.
Gençlere Önemli Uyarılar
Sakarya Narkotik Şube Müdürlüğü Emniyet Amiri Fethi Sayar ise, özellikle gençleri sigara kullanmaktan kaçınmaya çağırdı. Sayar, “Bugün sigarayı bırakma günü. Bu etkinliği düzenleyen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Gençler bizim her şeyimiz ve onlardan tek isteğimiz, sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmaları. Sigara, yalnızca nefes darlığı, akciğer kanseri veya solunum yetmezliği gibi hastalıklarla sonuçlanabilir. Gençlerimizin sağlığı her şeyden daha değerli.” dedi.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)
Kaynak: Ensonhaber