Adalet Bakanı Tunç’tan Gazetecilere ve CHP’ye Eleştiriler
Adalet Bakanı Tunç, gazetecilere ve CHP’ye yönelik eleştirilerini dile getirerek, adalet sistemine dair önemli açıklamalarda bulundu.
Tunç’tan Gazetecilere Yönelik Açıklama
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. İstanbul’da bazı gazetecilerin tutuklandığına dair haberler üzerine Tunç, İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik yolsuzluk ve terör soruşturmaları akabinde CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in öncülük ettiği sokak çağrısının ardından bazı eylemlerin gerçekleştiğini hatırlattı.
Tunç, güvenlik güçlerinin huzuru ve sükuneti sağlamak için gerekli tedbirleri aldığını belirterek, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefetten dolayı gözaltı ve tutuklamaların yapıldığını ifade etti. “Gazetecilerin tutuklanmasını hiç kimse istemez,” diyen Tunç, “Gazetecilerimiz toplumu bilgilendirmek için görev yapan kişilerdir. Ancak orada gazeteci olarak bulunup şiddet eylemine katılmışsa, dosyasındaki durumu bilmemiz mümkün değil. Bahsedilen gazetecilerle ilgili durumlarını sorgulayalım, araştıralım; gazetecilerin mağduriyeti söz konusu olmamalıdır. Eğer ‘Gazeteciyim’ diyerek şiddet eylemlerine karışmış ya da provokasyona yönelik girişimlerde bulunmuşsa, bu da doğru değildir. O durumda gazetecilik faaliyeti olmaz,” şeklinde değerlendirmede bulundu.
Özel’in Boykot Çağrısı Üzerine Eleştiriler
CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “boykot” çağrısını eleştiren Tunç, bunun yanlış bir politika olduğunu vurgulayarak, “Bu ülkenin şirketlerinin isimlerinin tek tek sayılması ve boykota davet edilmesi son derece yanlıştır. Bu tür yaklaşımlardan vazgeçmek gerekmektedir,” ifadelerini kullandı.
Kartalkaya Kayak Merkezi Yangını Raporu
Kartalkaya Kayak Merkezi’ndeki otel yangınına dair bilirkişi raporunun tamamlandığını hatırlatan Tunç, İstanbul Teknik Üniversitesi akademisyenlerince hazırlanan raporun savcılığa sunulduğunu dile getirdi. “Acılar üzerinden polemik yapılmaz,” diyen Tunç, Özel’in rapor öncesinde yaptığı açıklamaları anımsatarak, raporun ardından Özel’in herhangi bir açıklama yapmadığını belirtti. Özel’in süreç içerisinde imzasız metinler üzerinden dezenformasyona sebep olduğunu ifade eden Tunç, “Acılar üzerinden istismar yapmak doğru değildir. Biz de şunu dedik; ‘Ucu nereye dokunursa dokunsun, sonuna kadar gidilecek. 78 canın hesabının sorumlular tarafından verilmesi lazım,'” şeklinde konuştu.
Olayla ilgili uzman bir heyetin oluşturulduğunu anlatan Tunç, bilirkişilerin ayrıntılı olarak 200 sayfanın üzerinde rapor sunduğunu belirtti. “Rapor geldikten sonra baktığımızda, CHP Genel Başkanı Özgür Özel sessiz kaldı,” diyen Tunç, olayın ardından “Ucu nereye dokunursa dokunsun, sonuna kadar 78 canın hesabı yargı önünde mutlaka sorulacaktır, bundan kimsenin şüphesi olmasın” dediklerini hatırlattı.
Özel’in Polemikleri ve Cevap Vermemesi
Bakan Tunç, “Onların bizden farkı, ucu bir yerlere dokunmasın diye canhıraş bir mücadele verdiler. Neticede iş olacağına varır, rapor kamuoyuna ulaştı. Raporla ilgili tek bir cümle söyledi mi? Burada 78 can gitmiş, bu acının üzerinden siyaset ve polemik yapılır mı? Ama yaptı günlerce. Ortaya çıkan rapor karşısında ne yapması lazım? ‘Ben günlerce polemik yaptım, bu acıları istismar ettim, yanlış yaptım. Ailelerden özür diliyorum ve bu söylediklerimi geri alıyorum’ diyebilir mi? Diyemez,” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
Aile Görüşmesi Talebi
DEVA Partisi heyetinin terörist başı Abdullah Öcalan ile dördüncü kez görüşüp görüşmeyeceği konusunda sorulan bir soruya yanıt veren Tunç, “Dördüncü görüşmeyle ilgili değil, İmralı ile ilgili bir aile görüşmesi talebi var. Bu talebi değerlendiriyoruz. Daha önce Ömer Öcalan görüşme yapmıştı. Aileyle ilgili daha önce de kardeşinin görüşmeleri olmuştu. Burada kanun, hükümlülerin hakları çerçevesinde değerlendirilecek bir konudur. Aile görüşmesi talebini değerlendireceğiz,” dedi.
Kimlerin görüşeceği sorusuna karşılık Tunç, talebe göre konuya bakalacaklarını bildirdi.