DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 18°C

Açıklanamayan kilo kaybının nedeni kanser olabilir

Araştırmacılara göre ani ve açıklanamayan kilo kaybı kanserin erken bir göstergesi olabilir. Diyet, egzersiz veya diğer yaşam tarzı değişikliklerine başvurmadan ciddi miktarda kilo veren kişilerin bazı kanser türlerine yakalanma riski daha yüksek.

25.01.2024
A+
A-

American Medical Association Dergisi tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre, durup dururken vücut ağırlığının yüzde 10’undan fazlasını kaybeden yaklaşık 100 bin kişinin bin 362’sinde 12 aylık bir süre içinde kanser gelişti.

Yakın zamanda herhangi bir kilo kaybı yaşamayanlarda hastalık gelişme oranı 100 binde 869’du.

Kilo vermek çoğu zaman sağlık açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendirilse de bazen kanser hastalığının teşhis edilmesini sağlayabilir. Kilo kaybını önemli bir işaret olarak değerlendiren doktorlar kanserin erken evrelerde tespit edilerek tedavi edilmesinin önünü açabilir.

BAZI KANSER TÜRLERİYLE DOĞRUDAN İLİŞKİ

Yemek borusu, mide ve pankreas tümörleri yakın zamanda hiç çaba harcamadan kilo vermiş kişiler arasında en yüksek oranda görülen kanser türleri arasında.

Kilo kaybı kanserin neden olduğu yutma güçlüğü veya ağrı ile ilişkili olabilir çünkü üst gastrointestinal kanserler hastaların beslenmesini zorlaştırabilir.

Ortalama 28 yıl boyunca tüm kanser türlerine yönelik yapılan araştırmaların sonucunda kanser tanısı alma riski, belirgin kilo kaybı yaşayanlarda yüzde 3,2 iken yaşamayanlarda ise yüzde 1,3’tü.

Araştırmacılar meme, beyin ve melanom da dahil olmak üzere pek çok kanser türünün kilo kaybıyla ilişkisinin olmadığını da belirtti.

NTV

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.